VAŽNO OBAVEŠTENJE ZA SVE FRILENSERE

Irena Đorđević iz NALED-a izjavila je za RTS da je oko hiljadu frilensera podnelo poresku prijavu za prva dva kvartala preko posebnog portala Poreske uprave, kao i da se većina opredeljuje da uplaćuje doprinose za penzijsko osiguranje.

– To je očekivan broj prijava. Prvi put se uspostavlja sistem da frilenseri sami prijavljuju porez. Na njima je odgovornost da primanja legalno prijave. Nadamo se da će broj biti veći – navodi Đorđević.

Prema njenim rečima, oko 60 odsto frilensera preko portala opredeljuje se da uplaćuje doprinose za penzijsko osiguranje.

– Ne postoji tačna evidencija kojim se poslovima bave, ali prema istraživanju, većina njih su programeri, veb-dizajneri ili daju časove stranih jezika – kaže Đorđević.

Ističe i da frilenseri nisu jedino oni čiji su poslodavci stranci, već da rade i za domaća fizička lica.

Đorđević objašnjava i da frilenseri mogu preko portala da se opredele za jedan od dva modela oporezovanja, uz određene pogodnosti.

– Prvi model je isplativ u finansijskom smislu – 160.000 dinara, a imaće pokriveno zdravstveno osiguranje, ali im ne ide radni staž. Drugi model je u finansijskom smislu skuplji, ali ide penzijski staž. Isplativost je relativna – poručuje Đorđević.

Ističe da pre podnošenja poreske prijave frilenseri treba da se prijave na socijalno osiguranje preko PIO fonda.

– Ako ne podnesu prijavu u roku, mogu naknadno da podnesu neblagovremenu prijavu. Ako ni tada ne podnesu, kontrola poreske uprave pokreće postupak da je frilenser uz kamatu podnese – zaključuje Đorđević.

Izvor : Espreso/Blic/RTS

Foto : Yulia Koltyrina / Alamy / Alamy / Profimedia, Caiaimage/Paul Bradbury / Caia Image / Profimedia

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *