VEČITA DILEMA! ŠTA SE SME, A ŠTA NE NA CRVENO SLOVO

„Nemoj da radiš danas, crveno slovo je, završićemo onaj posao sutra“, „Nemoj danas da pališ mašinu, crveno slovo je. Kazniće nas bog!“…

Ove rečenice često čujemo kada SPC obeležava neki praznik koji je u kalendaru obeležen crvenim slovom. To je i večita dilema u našem narodu da li sme ili ne sme da se pali veš mašina na crveno slovo.

Neki se pitaju kako ne sme da se pali mašina, a sme recimo šporet.

Tokom Vaskršnjih praznika upravo to pitanje postavila je jedna korisnica mreže X.

– Zauvek mi neće biti jasno kako ne sme da se pali mašina za veš na crveno slovo, a šporet sme? – upitala je jedna korisnica nekadašnjeg Tvitera.

https://x.com/bahato_samo/status/1787037603067318746

Jedan korisnik naveo je da je to neka novoizmišljotina kao i hiljadu drugih „običaja“.

Sagovornici Kurira ranije su objasnili da nikoga neće kazniti bog ako na crveno slovo nešto uradi, jer ta uverenja dolaze zapravo iz sujeverja!

Svako od nas bar je jednom čuo tu čuvenu: „Nemoj ništa da radiš, crveno slovo je!“, ipak sve to nema veze sa učenjem hrišćanske crkve, rekao je ranije verski analitičar Draško Đenović.

– To je sve došlo od sujeverja i nema veze s učenjem hrišćanske crkveCrveno slovo je bio način da se domaćica na neki način odmori u vreme kad nismo imali mašine za pranje veša, sudova, kad se odeća šila, kada sve se ručno radilo. Nemojmo da zaboravimo da su domaćice nekad imale po petoro, šestoro dece, crveno slovo je na neki način značilo da ta žena dane dušom – objasnio je Đenović za Kurir.

Istakao je da takve stvari uglavnom izgovaraju ili zagovaraju oni koji su nominalni vernici.

Izvor : Kurir.rs

Autor: Mina Branković

Foto: Shutterstock, Ilustracija

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *