VELIKA PROMENA U NEMAČKOJ, VAŽNA ZA SVE GASTARBAJTERE

Nemačka vlada usvojila je nacrt zakona kojim želi olakšati dobijanje državljanstva.

Inas Sharif sa sinom je došla u Nemačku pre šest godina radi spajanja porodicom. Danas ova Sirijka živi odvojeno od svog muža. Ona je samohrana majka. Želela bi dobiti nemačko državljanstvo jer, kako kaže, za nju i njenog sina to bi značilo sigurnost.

– Želimo da ostanemo ovde i da se ne bojimo da ćemo u jednom trenutku morati da odemo.

Planirana reforma Zakona o državljanstvu, koju je vladajuća koalicija najavila u koalicijskom sporazumu, trebala bi Inas Sharif omogućiti bržu naturalizaciju, ali bi joj to u jednom segmentu moglo postati problem.

Savezna vlada je danas, 23. avgusta, usvojila nacrt zakona prema kojem će dobijanje nemačkog državljanstva ubuduće biti moguće nakon pet godina, umesto kao do sada osam. Taj se rok čak skraćuje na tri godine kod osoba s posebnim integracijskim dostignućima i dobrim poznavanjem nemačkog jezika.

Osiguravanje egzistencije

I dalje ostaje uslov za dobijanje državljanstva da osoba sama osigurava sredstva za život, dakle da ne živi od socijalnih davanja. Time bi novi zakon o državljanstvu bio stroži nego ovaj važeći.

To bi mogao postati problem za Sharif. Ona se trenutno školuje za socijalno-pedagošku asistentkinju i zavisi o socijalnoj pomoći. To bi tako moglo ostati i u budućnosti zato što je njen sin autističan i treba mu posebna nega. Posao s punim radnim vremenom za nju trenutni nije moguć.

Do sada je postojao izuzetak za sve one koji „ne zavise o državnoj pomoći svojom krivicom“. Recimo, ako ne može da nađe posao zbog invaliditeta.

Specifični izuzeci

Sada bi se ta odredba trebala ukinuti i umesto toga se navode konkretni izuzeci. Na primer, takozvani gastarbajteri koji su došli na rad u Saveznu Republiku Nemačku u razdoblju od 1950-ih do 1970-ih, kao i za takozvane radnike po ugovoru koji su došli u DDR do 1990. Takođe bi trebao postojati izuzetak za roditelje koji žive sa svojim detetom i još jednim roditeljem koji radi puno radno vrijeme, piše Deutsche Welle.

Ali tim izuzecima nisu obuhvaćeni samohrani roditelji koji ne mogu da rade ili rade samo pola radnog vremena radi čuvanja dece ili brige o članovima porodice kojima je potrebna nega, osobe s invaliditetom te pripravnici i studenti.

Nacrt zakona izričito navodi ovaj problem u obrazloženju i ističe da se te osobe mogu primiti u državljanstvo „ako su učinile sve što je objektivno bilo moguće i subjektivno razumno da si trajno osiguraju egzistenciju“.

Više državljanstava i kapše dokazivanje poznavanja jezika

Novim bi zakonom takođe bilo omogućeno posedovanje više državljanstava, odnosno da se za dobijanje nemačkog pasoša više ne mora odreći dotadašnjeg državljanstva.

U praksi je već danas dvojno ili višestruko državljanstvo pravilo, a ne izuzetak. Tako je stopa novih državljana s više pasoša 2022. godine iznosila 74 posto.

To je posledica brojnih izuzetaka, na primer za sve državljane članica EU i Švajcarske – ili ako odricanje od državljanstva nije moguće ili je moguće samo pod posebno teškim uslovima. Prema podacima Saveznog zavoda za statistiku, prošle godine je 99,9 posto Sirijaca zadržalo sirijsko državljanstvo.

Takođe bi bilo jednostavnije dokazati poznavanje nemačkog jezika. Za pripadnike gastarbajterske generacije trebalo bi biti dovoljno da mogu bez problema komunicirati u svakodnevnom životu.

Savezna vlada tim reformama želi strancima koji stalno žive u Nemačkoj dati „bitno atraktivniju ponudu“ za sticanje nemačkog državljanstva nego do sada. Ona se nada da će to potstaći „bržu integraciju“.

Prema podacima Saveznog zavoda za statistiku, stopa naturalizacije prošle godine iznosila je 3,1 posto stranog stanovništva koje je u Nemačkoj živelo najmanje deset godina – nešto više nego prethodnih godina.

O ovom predlogu zakona još mora odlučiti nemački parlament.

Izvor : Kurir/DW

Foto : PROFIMEDIA, TRAVELSTOCK44 / ALAMY / ALAMY / PROFIMEDIA, PHOTOSG / ALAMY / ALAMY / PROFIMEDIA, SHUTTERSTOCK, EPA

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *