VELIKE PROMENE ZA VOZAČE KOJI IMAJU B KATEGORIJU

Izmene Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima donose značajne novosti u raznim kategorijama, a to se odnosi i na vozačke dozvole. Prva važna promena jeste da će biti snižena starosna granica za profesionalne vozače, pa će tako biti moguće da se za volan kamiona sedne i sa navršenih 18 godina.

Vozači koji imaju B kategoriju, a koji žele da polože za motocikl moraju da dobiju prvo probnu vozačku za tu kategoriju.

Dakle, ako najavljene izmene budu usvojene u Skupštini, vozačima koji imaju položen vozački ispit za AM ili B kategoriju, biće izdata puna, a ne probna vozačka za kategorije A, A1 i A2.

Procenjuje se da u Srbiji ima 20.000 vozača manje od realnih potreba, a podatak koji posebno brine jeste da je prosečna starost zaposlenih profesionalnih vozača u drumskom saobraćaju čak 55 godina! Zato su nadležni u našoj zemlji odlučili da snize granicu za dobijanje dozvole za vožnju kamiona i autobusa kao pokušaj da se zaštiti opšti interes, odnosno da se spreči da veliki broj mladih ljudi ovaj posao obavlja u stranim zemljama.

Konkretno, granica za C, CE i D1 kategoriju biće spuštena sa 21 na 18 godina, naravno pod uslovom da je kandidat za dobijanje dozvole prethodno dobio Sertifikat o profesionalnoj kompetenciji (CPC).

Za autobuse, odnosno kategorije D i DE moći će da se dobije dozvola sa 21 navršenom godinom, uz položen ispit CPC, dakle granica je i tu spuštena za tri godine.

Da li će ove promene, koje su tražila gotovo sva udruženja prevoznika doneti željeni efekat, pokazaće vreme. Trenutna situacija je takva da godišnje samo 700 vozača podnese prijavu za sticanje CPC sertifikata, što je apsolutno nedovoljno.

Takođe, ukoliko najavljene izmene prođu skupštinsku proceduru, biće pooštrena kazna za nepoštovanje znaka „obavezan smer“ za teretna vozila koja su u tranzitu kroz Srbiju.

Ova mera uvodi se kako bi se stalo na put onima koji izbegavaju korišćenje autoputa zbog naplate putarine (iznos putarine za teretna vozila od Subotice do Preševa trenutno iznosi 14.470 dinara), već koriste puteve nižeg reda kao alternativu.

Nova kazna iznosiće 50.000 dinara, odnosno 25.000 dinara ukoliko se plati u roku od osam dana.

Izvor : Espreso/Alo

Foto : Profimedia, Profimedia

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *