VELIKE ZIMSKE ZADUŠNICE OBELEŽAVAJU SE OVE SUBOTE

Srpska pravoslavna crkva i vernici u subotu 9. marta obeležavaju Velike zimske zadušnice. Tog dana se obeležava sećanje na sve preminule. Ide se na groblja ili u crkve i pali sveća.

Crkva je propisala posebne dane – Zadušnice, i to četiri puta godišnje. Zimske zadušnice su u subotu, pred Mesne poklade, u subotu pred Duhove su letnje zadušnice, Miholjske su u subotu pred Miholjdan, a jesenje, Mitrovske zadušnice u subotu pred Mitrovdan.

Zadušnice, zimske zadušnice
FOTO: CRKVENI KALENDAR PRINTSCREEN

Na dan zadušnica ide se u crkvu, gde se služi Sveta liturgija i parastos na kojem sveštenik vinom preliva žito, a posle službe ide se do grobova pokojnika. Na grobovima se pale sveće, a sveštenik obavlja kratki obred i kadi grobove.

Na groblje i u crkvu se nosi kuvano žito koje podseća na Hristove reči da zrno tek kad umre rod donosi, i to ne u mraku, nego u svetlosti Sunca. Crno vino, kojim sveštenik preliva žito, označava Božje milosrđe kojim se zaceljuju rane greha. Sveća je simbol svetlosti Hristove, koja treba da nas podseti na svetlost kojom Hristos obasjava duše preminulih.

Narodna verovanja na Zadušnice

U istočnoj Srbiji se veruje da sveća upaljena na Zadušnice gori sve do sledećih. Takođe, postoji verovanje da ako se na Zadušnice ne upali sveća, mrtvi će godinu dana biti u mraku. U istočnim krajevima tog dana ne radi se ništa s vunom, a makaze su zatvorene, da bi i vučje čeljusti bile zatvorene.

Ovaj praznik uvek dolazi u subotu jer je Isus Hrist taj dan, uoči vaskrsenja, u nedelju, proveo upokojen.

Šta se nosi na Zadušnice

Zadušnice se obeležavaju četiri puta godišnje i uvek su subotom. Na liturgiju, kada pođemo u crkvu, treba poneti:

*kuvano žito *crno vino *malu sveću koja se postavlja uz žito *male sveće za svake upokojene zbog kojih obeležavate zadušnice ili jedna veća sveća za sve *napišite spisak imena svih vaših upokojenih rođaka i prijatelja * novčani prilog (svako prema svojim mogućnostima)

Žito je simbol smrtnog tela i besmrtne duše u svetlosti Carstva nebeskog. Crno vino, označava Božje milosrđe kojim se leče rane greha. Sveća je simbol svetlosti Hristove. On je rekao: „Ja sam svetlost svetu.“

Posle liturgije u crkvi se služi parastos. Posle parastosa se ide do grobova pokojnika.

Molitva za upokojene

Molitva za upokojene Pomeni, Gospode, oce i braću, majke i sestre naše usnule u nadi na vaskrsenje u život večni, i sve upokojene u pobožnosti i veri, i oprosti im svako sagrešenje, hotimično i nehotimično, što sagrešiše rečju, ili delom, ili mišlju.

Useli ih u mesta svetla, u mesta svežine, u mesta odmora, odakle odbeže svaka muka, žalost i uzdisanje, gde gledanje Lica Tvoga veseli sve od veka svete Tvoje.

Daruj im Carstvo Tvoje i učešće u neiskazanim i večnim Tvojim dobrima, i naslađivanje u Tvom beskonačnom i blaženom životu.

Jer si Ti život, i vaskrsenje i pokoj usnulih slugu Tvojih, Hriste, Bože naš, i Tebi slavu uznosimo sa bespočetnim Tvojim Ocem i Presvetim, i Blagim, i životvornim Tvojim Duhom, sada i uvek i u vekove vekova. Amin.

Ako želite, možete se dogovoriti sa sveštenikom da odsluži pomen i okadi grobno mesto. Ako su pokojnici sahranjeni daleko i niste u mogućnosti da odete na groblje, uvek možete otići u crkvu, gde se služi pomen.

Izvor : Kurir.rs/Crkveni kalendar

Foto: Nebojša Mandić

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *