VERNICI SE UVELIKO PRIPREMAJU ZA VASKRŠNJI POST

Svi koji poste treba da znaju pravila u vezi sa tim jer pravoslavni vernici uskoro dočekuju jedan od najvećih hrišćanskih praznika.

Vaskršnji post najčešće započne već u februaru, međutim, ove godine to nije slučaj. Ove godine Vaskršnji post počinje 18. marta i traje sve do 4. maja.

Vernici 5. maja proslavljaju Vaskrs, dan kada je Isus Hrist vaskrsao i ustao iz groba.

Za sve koji do sada nisu znali ili nikada nisu postili, nedelja pre početka Vaskršnjeg posta je bela nedelja, pa se i u sredu i u petak sme jesti beli mrs. Nakon toga počinje post koji traje sedam nedelja.

Vaskrs
Vaskrsfoto: RINA

Kako se pravilno posti Vaskršnji post?

Svaka sedmica Vaskršnjeg posta ima svoje ime i posti se na različit način:

Prva sedmica Vaskršnjeg posta – Čista nedelja

Ova nedelja se naziva i Todorova ili Teodorova nedelja. Po pravoslavnom tipiku, prva tri dana posta trebalo bi se pridržavati takozvanog trimirja – potpunog uzdržanja od hrane i pića. Kako je to mnogima nemoguće, prelazi se na suhojedenje ili post na vodi. U četvrtak je naložen post na vodi, a ostatak sedmice je dozvoljeno jesti hranu spremljenu na ulju, piše Lepa i srećna.

Druga sedmica Vakršnjeg posta – Pačista nedelja

Ovu sedmicu treba ispostiti na vodi od ponedeljka do petka, dok je u subotu i nedelju dozvoljeno ulje.

Treća sedmica Vakršnjeg posta – Krstopoklona nedelja

Tokom treće nedelje posta pravoslavni hrišćani poklanjaju se Časnom krstu, zbog čega treća nedelja posta i nosi naziv Krstopoklona. Tokom ove sedmice treba postiti na vodi od ponedeljka do petka, u subotu je dozvoljeno ulje, a u nedelju riba, jer na ovaj dan (7. april) padaju Blagovesti.

Blagovesti
Blagovestifoto: Wikipedia

Četvrta sedmica Vakršnjeg posta – Sredoposna nedelja

Sedmicu koja se nalazi tačno na sredini velikog posta, treba ispostiti kao i drugu – na vodi od ponedeljka do petka, dok je u subotu i nedelju dozvoljeno ulje.

Peta sedmica Vakršnjeg posta – Gluva nedelja

Ova sedmica je vreme ćutanja, pokajanja, gluvo vreme. U Gluvu nedelju crkva zabranjuje sva veselja, svirke, pesmu i zabave. Posti se na vodi u ponedeljak i utorak, a od srede (Prvo bdenije) pa do nedelje na ulju, s tim što je u petak (Drugo bdenije) dozvoljeno i vino.

Šesta sedmica Vakršnjeg posta – Cvetna nedelja

Ime je dobila po prazniku Cveti, prazniku kojim se obeležava ulazak Isusa Hrista u Jerusalim. Posto se kao i treća nedelja – na vodi od ponedeljka do petka, u subotu je dozvoljeno ulje, a u nedelju riba, kada se i slave Cveti.

Cveti
Cvetifoto: Vikipedija / Javno vlasništvo

Sedma i poslednja sedmica Vakršnjeg posta – Stradalna ili Strasna nedelja

Poslednju nedelju pred Vaskrs obeležava strogi post vernici provode u strogom postu, molitvi i pokajanju. Od ponedeljka do srede posti se na vodi, u četvrtak, na dan Velikog bdenija, dozvoljeno je ulje, dok na Veliki petak tipik nalaže uzdržanje. U subotu se ponovo posti na vodi, a kada u nedelju dočekamo Vaskrs, veliki post je završen.

Izvor : Espreso / 24sedam / Prenela: J.N.

Foto: Profimedia / Dejan Ilic / Alamy / Alamy

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *