VERNICI U NEDOUMICI, PITAJU SE DA LI JE INTIMNI ODNOS TOKOM POSTA DOZVOLJEN

Pravoslavni Vaskrs ove godine pada u nedelju, 5. maja. Vaskršnji post traje od 18. marta do 4. maja, a mnogi još uivek imaju nedoumice šta je tokom posta dozvoljeno, a šta nije.

Tako se na društvenim mrežama povela polemika o tome da li su seksualni odnosi tokom posta dozvoljeni ili ne.

– Počeo je veliki Uskršnji post pa se uvek javlja dilema među vernicima da li je seks dozvoljen ili se pak treba uzdržavati tih 6 nedelja. Ja tek sad imam dilemu iako ne postim. Da li se spajati kao jedno telo ili ipak tražiti blagoslov sveštenika? – upitala je jedna korisnica društvenih mreža u grupi „Nauka“.

post, seksualni odnosi
FOTO: PRINTSCREEN FACEBOOK

Učenje i predanje nam govori da suština posta nije samo promena ishrane već pročišćenje misli.

Teolog Miloš Stojković objasnio je ranije za Kurir da je važno da, pored posta hranom, postimo i delima, jer samo ako „postimo i delima post postaje onaj pravi i sveobuhvatni.“

– Uzalud je da postimo hranom, a da, na primer, ne razgovaramo sa svojim bližnjima, rođacima, prijateljima, jer je i sam Bog koji se rađa, čije rođenje čekamo tokom posta, kazao da ko ne voli čoveka, ne može voleti ni Boga. Važno je da vernici znaju da nam je uzalud da postimo čitav post hranom, a ne mirimo se i ne menjamo sebe iznutra. S druge strane, post je ustanovljen da bi tokom trajanja istog mislili više na svoju dušu – naveo je Stojković.

Vaskršnji post je rigorozniji od božićnog.

– Dozvoljeno je tokom posta konzumirati alkohol. Niko nema pravo da ulazi u svetu tajnu braka, što znači da nemamo pravo da grehom smatramo telesne odnose bračnih drugova, jer su oni na dan venčanja postali jedna duša. Prema tome, to nije greh. Ono što možemo da kažemo jeste da se mogu suzdržavati od telesnih odnosa u postu, ali nikako se ne može smatrati grehom ako ipak ne mogu da se suzdrže – naveo je tada Stojković.

Verski analitičar Draško Đenović tada je rekao da bi idealno bilo da se vernici tokom posta odreknu alkohola i cigareta.

– Seksualni odnosi nisu zabranjeni, pojedini kažu da se treba uzdržavati. Suština posta nije u suzdržavanju od hrane, kao što većina ljudi misli, nije post dijeta. Suština je da prosvetlimo naše misli. Ništa nećemo dobiti time ako samo promenimo ishranu, nije suština odreći se samo mesa već i nekih dela, recimo interneta, serija… Džabe vam post ako kod kuće bijete ženu i decu! – naveo je ranije Đenović za Kurir.

Autor: Mina Branković

Foto: Ilustracija/Profimedia

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *