VEŠTAČKA INTELIGENCIJA ĆE NAPRAVITI HAOS SA NOVCEM!

Američka ministarka finansija Dženet Jelen upozorava bankare i tehnološke rukovodice da korišćenje veštačke inteligencije (AI) u oblasti finansija pored nespornih koristi donosi i značajne rizike, navodi se u pripremljenim komentarima.

Kako prenosi Si-En-En (CNN), koji je imao uvid u ove beleške, Jelen ističe kako investitori već koriste AI za upravljanje portfoliom i kao alat koji pomaže u predviđanju budućih kretanja tržišta.

Pored toga, veštačka inteligencija je korisna i za banke koje je upotrebljavaju za borbu protiv prevara i za korisničku podršku.

Dženet Jelen
FOTO: EPA/ISAAC FONTANA

Ministarka finasija SAD, međutim, ističe opasnost situacije u kojoj se mnogi učesnici na tržištu oslanjaju na isti podatke i modele.

Drugim rečima, ako se mnogi investitori oslanjaju na alate koji daju isti ishod, to bi moglo da izazove opterećenje i zastoj na tržištu.

Jelen je naglasila i „rizik od koncentracije“ koji proizilaze iz činjenice da samo nekoliko kompanija na svetu prozvodi AI modele. Ako bi neka od njih pala, to bi pogodilo mnoge kompanije sa Volstrita.

– Modeli veštačke inteligencije ponekad mogu da donesu pristrasne odluke, što bi mogao da bude veliki problem u stvarnom svetu, posebno kada je u pitanju, na primer, donošenje finansijskih odluka o zajmu – zaključuje Jelen.

Izvor : Kurir.rs/B92/Prenela S.Č.

Foto: Shutterstock

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *