VLADA SRBIJE DONELA ODLUKU

Kako je navedeno u saopštenju,Vlada Srbije donela je Odluku o finansiranju nabavke udžbenika sredstvima budžeta Republike Srbije za školsku 2024/2025. godinu, koja se odnosi na finansiranje i sufinansiranje pripreme ili nabavke i dodele udžbenika i priručnika, pre svega za učenike i polaznike koji su socijalno i materijalno ugroženi, kao i za učenike sa smetnjama u razvoju i invaliditetom.

Ovom odlukom, za koju su opredeljena sredstva u iznosu od 792.000.000 dinara, Ministarstvo prosvete nastavlja realizaciju projekta „Nabavka nastavnih sredstava za učenike, polaznike i ustanove“ i u novoj školskoj godini.

Vaučeri za lekove licima koja boluju od retkih bolesti

Udžbenik
Udžbenikfoto: Profimedia

Podsetimo, pored ovoga na današnjoj sednici donesena je odluka i o dodeli vaučera za kupovinu lekova i medicinskih sredstava licima koja su obolela od retkih bolesti, o dodeli vaučera za rehabilitaciju i rekreaciju licima koja su obolela od retkih bolesti i o isplati jednokratne novčane pomoći porodicama sa decom koja su obolela od retkih bolesti i ostalima koji su oboleli od retkih bolesti.

Vlada je donela Zaključak o usvajanju Strateškog plana za borbu protiv prevara i upravljanje nepravilnostima u postupanju sa finansijskim sredstvima Evropske unije u Republici Srbiji za period 2024-2026. godine.

Evropska unija, u cilju modernizacije društva i dostizanja standarda „porodice“ evropskih zemalja, državama kandidatima pruža savetodavnu podršku i finansijsku pomoć, a kao direktan finansijski doprinos Srbiji, u procesu priprema za punopravno članstvo i dostizanje standarda Unije, na raspolaganju su sredstva iz pretpristupnih fondova (IPA) namenjena kvalitetnijem sprovođenju potrebnih reformi, usklađivanju nacionalnog zakonodavstva sa pravnim tekovinama EU i unapređenju rada pravosudnog sistema.

Republika Srbija je preuzela obavezu da osigura odgovorno korišćenje tih sredstava i da uspostavi sistem kontrole kako bi se potencijalne nepravilnosti i prevare pravovremeno uočile.

Izvor : Espreso/Blic/Prenela T.Š.

Foto: Zorana Jevtić

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *