ZA OVE POSLOVE NE TREBA FAKULTET, A PLATA I DO 2.500 €

Foto:Shutterstock

Izvor: Kurir.rs/Nova/Lokalne novine | Obrenovac, 05.06.2023.

Sa početkom letnje turističke sezone počinje i velika potražnja za sezonskim radnicima u inostranstvu. Ponuda je za mnoge primamljiva – dobra zarada, nekoliko meseci na moru, sa plaćenim smeštajem i hranom. Uglavnom se radi o ugostiteljskim poslovima na crnogorskom i hrvatskom primorju, a plate idu i do 2.500 evra. Destinacija na koju je ove godine lakše otići na sezonski rad, zahvaljujući uvedenim olakšicama, je mnogima omiljena destinacija – Grčka. Tamo se takođe traže ugostiteljski radnici, a najplaćeniji su kuvari.

Šankeri, konobari, kuvari, kao i pica majstori, sobari i prodavci – sve su to zanimanja kojima Srbi mogu da se bave u Crnoj Gori i Hrvatskoj, tokom letnje sezone.

Naplaćuješ ležaljke i zaradiš 800 evra

U Crnoj Gori, u zavisnosti od radnog mesta, ali i pređašnjeg iskustva, može da se zaradi i do 800 evra mesečno.

Plata za konobare, u restoranima, ali i na plaži, idu od 600 do 800 evra mesečno.

Traženi su i kuvari, kao i pomoćni radnici u kuhinji koji, sudeći prema oglasima, mogu da zarade od 600 do 800 evra mesečno. Oko 800 evra kreće se i prosečna plata za šankere.

Radnici u crnogorskim marketima za mesec dana mogu da zarade i po 550 evra.

Pored ovih poslova, potrebni su radnici za naplatu ležaljki na plažama, a uglavnom se za ovu poziciju traže muškarci. Njihova zarada kreće se od 600 do 800 evra.

S druge strane, žene se traže za rad u noćnim klubovima, koje treba da proveravaju karte na ulazu i “sprovode” goste do stolova, a one za smenu od šest sati mogu da zarade 50 evra.

Ono što je zajedničko svim ovim oglasima je to što radnici imaju obezbeđen smeštaj, kao i dva obroka dnevno, ali i potrebne dozvole.

Radno vreme je uglavnom osam sati, a radnici imaju jedan slobodan dan nedeljno.

Plate u Hrvatskoj još veće

Konobari u Hrvatskoj mogu da zarade još više nego u Crnoj Gori. Prema oglasima za poslove u ovoj zemlji, konobari su plaćeni po 1.000 do 1.100 evra mesečno. Naravno, ima i izuzetaka, koji svojim radnicima plaćaju drastično više. Tako u pojedinim kafićima i restoranima može da se zaradi i do 2.000 evra.

U zavisnosti od iskustva, ali i samog restorana, kuvari na hrvatskom primorju mogu da zarade od 1.200, pa sve do 2.500 evra mesečno.

Što se tiče pomoćnih kuvara, oni su plaćeni od 1.000 do 1.500 evra.

Hrvatskim hotelima potrebni su i radnici na recepciji. Oni mogu da zarade do 1.000 evra.

Približna je zarada i za sobarice, koje su mesečno plaćene od 900 do 1.100 evra.

Takođe, baš kao i crnogorski, i hrvatski poslodavci, u svim oglasima koje smo “prečešljali” nude radnicima smeštaj, dva obroka dnevno i potebne dozvole, kao i osmočasovno radno vreme, u većini slučajeva, uz jedan slobodan dan.

Pored plate, glavnu razliku u Hrvatskoj i Crnoj Gori čine ugovori. Naime, u Hrvatskoj se ugovor o radu na određeno vreme podrazumeva, dok u Crnoj Gori to nije baš uvek slučaj.

Lakša procedura za sezonski posao u Grčkoj

Grčka je jedno od omiljenih mesta za letovanje većini građana Srbije, a kako je ova država uvela olakšice za radnu snagu van država Evropske unije za vreme turističke sezoni, Srbima je sada olakšano da tamo provedu nekoliko meseci i zarade novac.

Naime, poslodavac u Grčkoj treba da podnese onlajn zahtev Ministarstvu za imigraciju i azil, u kojem navodi broj radnih mesta, nacionalnost državljanina zemalja van EU, sektor u kojem će radnik raditi i period zaposlenja. Akt o odobrenju zapošljavanja se potom šalje poslodavcu, u elektronskom formatu, zajedno sa ugovorom o radu, a ista dokumentacija šalje se i nadležnom konzulatu, odnosno, u slučaju radnika iz Srbije, konzulatu u Beogradu.

Oni Srbi koji su zainteresovani za sezonski rad u Grčkoj moraju lično da odu u konzulat kako bi potpisali odgovarajući ugovor o radu i dobili nacionalnu ulaznu radnu vizu.

Tokom prošle letnje sezone, najtraženije su bile čistačice, konobari, recepcioneri, šankeri i ostali ugostiteljski radnici.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *