ZA POSLOVE PREKO LETA DNEVNICA I DO 3.500 DINARA

Džeparac za izlazak, rata za školarinu ili karta za more samo su neki od motiva zbog kojih, sa prvim letnjim danima, i omladinci kreću u potragu za poslom. A kako je inflacija zahvatila i studentski svet, potražnja se u poslednje vreme čak i intenzivirala.

Poslove preko leta, ali i povremene poslove studenti i srednjoškolci uvek mogu da potraže u omladinskim zadrugama koje uglavnom nude poslove za koje nije potrebno nikakvo iskustvo. Ponuda je raznolika, kažu nam u Omladinskoj zadruzi „Tragač“ koja broji preko 10.000 članova, te ima poslova i za one koji bi da rade samo dan-dva nedeljno ili više meseci, za one koji imaju iskustva i veštine ili za one koji nikada nisu ništa radili.

Mlade naravno najviše interesuje koliko mogu da zarade, a u pomenutoj zadruzi nam kažu da to zavisi od vrste posla.

„Srednjoškolci i studenti tokom leta mogu da rade na deklarisanju i pakovanju robe, na deljenju flajera, promocijama, privremenim administrativnim poslovima, kao i u buticima koji su i najtraženiji poslovi. U ponudi imamo i fizičke poslove za koje poslodavci insistiraju da obavljaju muškarci i koji su studentima/srednjoškolcima najmanje atraktivni i za njih se najteže odlučuju. Teži fizički poslovi su i najplaćeniji pa dnevnice idu i do 3.500 dinara, dok za lakše poslove kao što je administracija satnica ide od 230 do 350 dinara što je za osmočasnovno radno vreme iznosi od 1.840 do 2.800 dinara dnevno“, otkriva nam Snežana Đurić iz Omladinske zadruge „Tragač“.

Sagovornica kaže da omladicni srednjoškolskog uzrasta i tek svršeni srednjoškolci najviše traže poslove poput lepljenja deklaracije, posao administracije ili poslove u prodavnicama garderobe. Dok studenti često rade u call-centrima.

Član omladinske zadruge može biti svako lice između 15 i 30 godina, a koje ima status srednjoškolca, studenta ili nezaposlanog lica. Potrebno je posedovanje lične karte, ali i žiro računa putem kojeg se vrši isplata naknade za rad.

Sagovornica nam objašnjava da se isplate ređe isplaćuju u kratkom vremenskom roku, već se to uglavnom vrši narednog meseca.

Za one koji bi da brzo dođu do zarađenog novca, postoji jedna opcija za koju studenti i srednjoškolci manje znaju. U pitanju je statiranje u spotovima, reklamama i filmovima. Za ovaj posao vam nije potreban nikakav posrednik, a novac dobijate istog dana.

Sve što je potrebno je da se učlanite u viber grupe koje broj po nekoliko hiljada članova. Oglasi se skoro svakodnevno ubacuju, a svi profili i zanimanja dolaze u obzir. Najčešće se traže mladi od 18 do 30 godina, ponekad i starije u zavisnosti od potrebe snimanja.

Nekad su oglasi hitni i neophodno je da se isti dan bude na traženoj lokaciji. Snimanja najčešće traju oko osam sati, a ukoliko traju duže uglavnom je uključen obrok ili čak dva. Za snimanja koja se vrše u kansim noćnim satima, uvek je organizovan razvoz.

U prijavi se uglavnom traži slanje dve sveže jasne fotografije, jednu lica i drugu celog tela i to bez naočara za sunce i fotošopa. Pored osnovnih podataka ponekad se traži i visina, težina, konfekcijski broj odeće i broj obuće.

Za statiranje u publici u televizijskim emisijama dnevnice se kreću od 1.500 do 2.000 dinara. Za statiranje u filmovima/serijama koje traže dres kod dnevnice su uglavnom od 2.500 dinara do 3.500 dinara. Isplata je odmah na kraju snimajućeg dana.

Izvor : Espreso

Foto : Profimedia, Vladimir Sporčić, Ilustracija, Profimedia, Kurir/ Tamara Trajković, epa-rayner-pena, EPA SERGEI ILNITSKY

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *