ZAŠTO SE KAŽE DA JE NEKO „PAO SA KRUŠKE“? 

Mnogo je verovanja i običaja u našem narodu, a neka od njih tiču se i voća. Najviše njih vezuje se za jabuke koje nas prate bukvalno od rođenja do smrti.

Poznato je da su jabuke simbol plodnosti, zdravlja, ljubavi i života.

Tako mladić devojci iskazuje ljubav darujući joj jabuku. U svatove se gosti zove jabukom, a ona se daje porodilji kako bi dete bilo zdravo i rumeno. A ako ste je videli na groblju, nije slučajno jer se na zadušnice na spomeniku ili krstu ostavlja jabuka.

Za Božić, deci se daruje jabuka u koju je zaboden novčić, i bilo je uobičajeno da se jabuka iseče na onoliko delova koliko ima ukućana, kako bi u domu vladala sloga.

A mlada iz kuće ne odlazi dok mladoženja puškom ne pogodi – jabuku.

Zašto se kaže kao da je pao sa kruške?

Dok jabuka ima lepu simboliku, kruška je nekako zločesta.

Ponajpre jer se u narodu smatrala za „zlo drvo“ ili drvo zlih demona. Prema tim verovanjima, ispod starih krušaka su se skupljaju đavoli, demoni ili veštice. U „đavolsku“ prirodu kruške narod je verovao i zato što brže truli od jabuke.

Kod nas postoji izreka „Kao da je pao sa kruške“, kojom se ukazuje na to da je neko zbunjen, glup ili blesav. Ova izreka se vezuje za ljude koji su se penjali na krušku pa su se našli u društvu veštica ili demona i onda pali sa drveta.

Izvor : Espreso/ 24sedam

Foto : Profimedia, Profimedia

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *