ZIMOVANJE SKUPLJE OD LETOVANJA

Zimovanje je skuplje od letovanja, a ove sezone sedam dana na planinama košta od 390 do čak 2.570 evra, koliko iznosi aranžman za dve osobe u Bugarskoj! Ljubitelji planine i snega će uživanje platiti od deset do čak 20 odsto više u odnosu na prošlu godinu.

Pojedine turističke agencije su već krajem oktobra izdvojile ponude za predstojeću zimsku sezonu, te je u izboru najviše ponuda za zimovanje na srpskim planinama i Jahorini, u Bugarskoj, Sloveniji, Austriji, dok je zasad nešto manje ponuda za Italiju, Švajcarsku i Francusku.

Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne alijanse turističkih organizacija Juta, kaže za Kurir da su i dalje najpopularniji zimski centri u Srbiji.

– Za ljubitelje skijanja na prvom mestu je Kopaonik, a zatim Zlatibor, Zlatar, Stara planinaI Jahorina se prethodnih godina pokazala kao veoma zanimljiva, pa će verovatno biti popularna i ove zime. Kopaonik i Zlatibor svakako prednjače s cenama i beleže poskupljenja od oko 15 odsto u odnosu na prethodnu sezonu, dok su inače aranžmani poskupeli 10-20 odsto, zavisno od destinacije i prevoza – naglašava Seničić.

zimovanje, planine, planine u Zapadnoj Srbiji
FOTO: RINA

Smeštaj u apartmanima na Kopaoniku je moguće naći već od 45 evra za noć. Ski-pas ove godine košta 630 dinara za odrasle i 440 za decu, dok ski-pas za sedam dana za odrasle košta 23.250 dinara, a za decu 15.000. Hotelski smeštaj na Kopaoniku iznosi od 60 do 190 evra u zimskom periodu s doručkom i večerom. U pojedinim hotelima parking košta čak 1.000 dinara po danu.

Smeštaj na Tari i Zlatiboru u zimskim mesecima košta već od 45 evra. Ljubitelji Jahorine na toj planini mogu da nađu apartmanski smeštaj za 30-50 evra s doručkom, dok noćenje u hotelu košta od 76 do 135 evra.

zimovanje, planine, planine u Zapadnoj Srbiji
FOTO: RINA

Aranžman za Sloveniju u drugoj polovini decembra košta od 390 evra po osobi za sedam dana sopstvenim prevozom i s polupansionom. Pojedini hoteli za aranžmane koji obuhvataju i novogodišnje i božićne praznike nude i mogućnost uplate novogodišnje večere, koja u jednom hotelu iznosi 180 evra za odrasle i 95 evra za decu. Božićna večera košta 120 evra, dok je za decu 60. Nešto skuplje je zimovanje u Austriji, te sedam dana košta od 689 evra po osobi uz odlazak sopstvenim prevozom.

Ponude agencija za Dan primirja

Od Beča, preko Istanbula, pa do Praga

S obzirom na to da 11. novembar, državni praznik Dan primirja u Prvom svetskom ratu, pada u subotu, mnogi građani će taj vikend iskoristiti za odmor ili putovanje. Pojedine turističke agencije istakle su ponude za kratka putovanja u ovom periodu, koja se, zavisno od destinacije, kreću od 99 do 139 evra.

pasoš
FOTO: MARINA LOPIČIĆ, PROFIMEDIA

Ljubitelji Istanbula u ovom periodu mogu otputovati u ovaj turski grad autobusom i dobiti smeštaj u hotelu sa tri zvezdice s tri noćenja i doručkom za 139 evra. U ponudi je i putovanje do Beča autobusom od pet dana sa dva noćenja i doručkom takođe za 139 evra. Za isti iznos građani mogu ići i u severnu Italiju na pet dana s dva noćenja, ali i u Prag autobusom na tri noćenja s doručkom.

Jedna od skupljih trenutno dostupnih ponuda je za veoma popularnu destinaciju – Bugarsku, odnosno mesto Bansko, gde krajem decembra sedam dana za dve osobe košta 2.570 evra. Poređenja radi, sedmodnevno letovanje u apartmanima u Crnoj Gori za dve osobe ovog leta moglo se naći za već od 300 evra po osobi.

Izvor : Kurir.rs/ A. Kocić

Foto: RINA

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *