ŽIVOT NA SELU MOŽE DA DONESE BOLJU ZARADU NEGO ŠTO MISLITE

Srbija može da se pohvali sa 4.709 seoskih naselja, čak 1.200 je u fazi nestajanja, a u više od 1.000 živi manje od 100 stanovnika.

Seoski turizam je retko jedini posao u nekom domaćinstvu, ali je zato dodatni izvor prihoda pored bavljenja poljoprivrednim radovima odlična mogućnost za zaradu. Da biste se bavili ovim poslom neophodno je da najpre registrujete svoje poljoprivredno gazdinstvo, a Kurir donosi deset praktičnih saveta neophodnih za prve korake ka uspehu u ovom poslu.

Seoski Turizam, Etno Selo, Etno Sela
FOTO: ZORANA JEFTIĆ

1. Kuće od prirodnih materijala

Zadržavanje karakteristika sela je ključ za uspeh u seoskom turizmu, pa tako treba obnavljati stare građevine i praviti nove od prirodnih materijala. Svako podneblje u Srbiji ima nešto autentično. Ne treba graditi dvospratnice, već autentične srpske kuće i pritom koristiti prirodne materijale, drvo, kamen… sa baštama, tremoviva ispod kojih je jako lepo sedeti tokom leta, verande itd.

2. Organska poljoprivredna proizvodnja

Najvažniji deo za svakog turistu jeste gastronomija. Za selo mora biti vezana zdrava hrana, proizvodnja, a sve popularnija postaje organska poljoprivredna proizvodnja. Velika šansa za ljude koji žive na selu jeste to što među građanima i u inostranstvu i u Srbiji ima sve više vegana, vegetarijanaca itd.

Slanina, Pršuta, Suvo Meso, Beta, Suhomesnato
FOTO: BETA

3. Uključivanje gostiju u radove na selu

Aktivni odmor zavisi od turista, neki su zainteresovani za lekovito bilje, drugi za pešačenje, treći za jahanje. Oni koji dođu na selo očekuju da učestvuju na poljoprivrednim radovima kao što je, recimo, pripremanje zimnice.

4. Prodajte svoje proizvode na licu mesta

Seoski domaćini ne moraju da idu na pijacu kako bi prodali svoje proizvode, zakupljivali tezge, plaćali gorivo ili kartu do grada, prenosili svu tu robu. Daleko lakše i isplativije je proizvesti i prodati na licu mesta, dok je gost tu.

5. Državna i pomoć lokalne samouprave

Osim motivacije i entuzijazma za bavljenje seoskim turizmom, trebalo bi iskoristiti i sve subvencije koje stižu iz lokalne samouprave i državene kase.

hiljadu dinara, novac u rukama, dinari, srpski dinari, novac, pare
FOTO: SHUTTERSTOCK

6. Budite drugačiji od konkurencije

Neophodno je širiti turističku ponudu jer tako postajete konkurentni. Konkurencija je takva da stalno morate da osmislite nešto novo kako biste ostali na tržištu.

7. Obavezan je marketing

Dobar marketing je obavezan ukoliko želite da dovedete platežne goste, a jedan od njegovih vidova jeste i putem društvenih mreža, ali je kreiranje sajta znak ozbiljnosti domaćinstva, posebno kod gostiju koji su nove generacije.

selo, srpsko selo, srpska kuća
FOTO: SHUTTERSTOCK

8. Zaboravite na proizvode iz prodavnice

Gosti ne žele da im poslužite ono što mogu da kupe u supermarketu. Ponudite im domaće sokove, sveže mleko od vaše krave, domaću pršutu. Sve treba da stigne iz bašte, iz dvorišta, a ne iz prodavnice.

9. Ne budite zauzeti drugim stvarima

Mora da postoji kontinuitet bavljenja ovim poslom i ne možete otkazivati smeštaj zainteresovanim gostima zbog zauzetosti tokom sezone.

Srbija, Selo, Seoska kuća
FOTO: SHUTTERSTOCK/MILOS MOMCILOVIC

10. Prijavljujte svoje goste zbog podsticajnih sredstava

Vrlo je važno da prijavite sve svoje goste, jer seoskim domaćinima država vraća najmanje polovinu uloženog novca. Što se tiče statistike, na teritoriji Srbije je 2018. godine bilo nešto više od 15.000 noćenja u seoskom turizmu i negde oko 5.600 dolazaka.

Najveće interesovanje je vladalo za seoska turistička domaćinstva sa tri zvezdice. Oni imaju tri puta vise dolazaka i noćenja iz zemlje i inostranstva.

Izvor : Kurir.rs

Autor: Tamara Barbuzan

Foto: Promo

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *