ZNATE LI DA JEDETE HRANU PROIZVEDENU NA NUKELARNI POGON?

Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija saopštila je da nuklearna tehnologija u proizvodnji hrane doprinosi globalnoj borbi protiv gladi kao i boljem javnom zdravlju.

Srbija nema potrebu da proizvodi na taj način, ali se hrana tretirana nukleranim metodama uvozi.

Dr Maja Gajić Kvaščev iz Instituta za nuklearne nauke „Vinča“, kaže za RTS da je nuklearna tehnologija u prehrambenoj industriji bezbedno i ekološko rešenje za bolje prinose, uštedu resursa i otkrivanje falsifikovane hrane.

Napominje da zračenje ne uništava hranjive sastojke, ali i da imamo i opremu i kadrove koji mogu da otkriju eventualna štetna zračenja u hrani iz uvoza.

Srbija nema nuklearni program namenjen proizvodnji hrane ali se takva hrana u Srbiju uvozi.

Viši naučni savetnik Instituta „Vinča, Maja Gajić Kvaščev objašnjava da se nuklearna tehnologija najčešće koristi za ozračivanje semena kako bi se izabralo ono koje najbolje može da odgovori izazovima promenjenih klimatskih okolnosti čime se povećava produktivnost u uzgoju određenih biljnih kultura.

– Takođe, nuklearne tehnologije pomažu da se zemljište pripremi za uzgoj biljaka tako što se u zemljištu neutrališu patogeni. Praćenjem absorpcije nutrijenata iz zemljišta i kuda voda ide, omogućava se ušteda jer se navodnjavanje prilagođava uzgoju određene biljne vrste – kaže Gajic Kvaščev.

Maja Gajić Kvaščev
FOTO: PREETSCREENRTS

Dodaje da se nuklearno i radijaciono zračenje koriste i u oceni bezbednosti i kvaliteta hrane. Da je primena ovog zračenja bezbedna i da je put od naučnih istraživanja do komercijalne primene dugačak.

Naš Zakon o bezbednosti hrane koji je usklađen sa evropskim, hranu tretiranu na ovaj način ne prepoznaje kao nebezbednu, ali ukoliko u nekom proizvodu ima zračenja koje je štetno, naše laboratorije to mogu da otkriju i takva roba bi bila vraćena.

Gajić Kvaščev kaže da imamo i obučen kadar i opremu koja može da otkrije nebezbednu hranu.

Ukazuje i da je lako prepoznati hranu za čiju proizvodnju i kontrolu bezbednosti je korišćena nuklearna energigija jer je to obeleženo na deklaraciji, iako često sitnim slovima.

Napominje i to da je nuklearna tehnologija dala dobre rezultate u prepoznavanju falsifikovanih prehrambenih proizvoda. Navodi primer maslinovog ulja u kome se može otkriti recimo prisustvo ulja koje je već korišćeno.

Izvor : Kurir.rs/RTS/Prenela S.Č.

Foto: Youtube Printscreen/Marija Mara

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *