101. ROĐENDAN BEOGRADSKE FILHARMONIJE

Beogradska filharmonija proslavila je 101. rođendan uz promociju monografije povodom stogodišnjice orkestra i neobičan muzički performans sa visine od deset metara (Silosi, 13. jun). Duvački trio Beogradske filharmonije otvorio je događaj fanfarama iz vazduha nakon koga je usledio razgovor o monografiji sa autorkama Asjom Radonjić i Danicom Maksimović, šefom-dirigentom Gabrijelom Felcom, dizajnerom Slavimirom Stojanovićem i muzikologom, novinarom i muzikologom Branimirom Pofukom u ulozi moderatora.

Da pomera granica mogućeg, Beogradska filharmonija je dokazala i na svoj 101. rođendan! Duvački trio muzičkih „kaskadera“ i akrobata: hornista Nikola Ćirić, trubač Jovan Savić i trombonista Nikola Milanov, svečano su otvorili događaj koji su ispunili adrenalinom tako što su se popeli na Silose i odsvirali fanfare kroz muzički performans sa 10 metara visine.

Uzbuđenje se nije spuštalo ni tokom razgovora o knjizi autorki Asje Radonjić i Danice Maksimović koje su gotovo dvadeset godina urednice programa Beogradske filharmonije. Promociju je vodio hrvatski novinar, kolumnista i muzikolog Branimir Pofuk ukazujući na značaj Beogradske filahrmonije za ceo region. Specijalno ovim povodom bio je prisutan i Gabrijel Felc koji se ubraja u najuspešnije šefove –dirigente u istoriji orkestra kao i Slavimir Stojanović koji je pored toga što je dizajnirao ovo monografsko izdanje govorio o značaju Beogradske filharmonije koji ona ima za svoj grad.

U deset poglavlja, monografija opisuje istoriju Beogradske filharmonije od skromnih početaka do modernog evropskog ansambla: „Tokom prvih 100 godina orkestar je prešao dugačak put, u nekoliko navrata je padao i ustajao, obišao čitavu zemaljsku kuglu ali i živeo u izolaciji usled sankcija i ratnih okolnosti; radio u nehumanim uslovima ali i doživljavao ovacije u najvećim svetskim dvoranama hramovima umetnosti i kulture“, reč je autorki na samo početku publikacije.

Spektakl
SPEKTAKL FOTO: PROMO/ BEOGRADSKA FILHARMONIJA

Pored toga što izdanje služi kao vredan materijal za buduće istraživače Beogradske filharmonije, istorija institucije je opisana na veoma životan način uz brojne zanimljivosti objedinjene u rubrici „Da li ste znali“, ali takođe i iz vizure sto uglednih ličnosti koji su napisali šta za njih predstavlja ova kuća. Promociju monografije pratila je izložba fotografija i vizuelni prikaz najblistavijih momenata iz njene stogodišnje istorije autora Marka Đokovića.

Izvor : Kurir.rs

FOTO: PROMO/ BEOGRADSKA FILHARMONIJA

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *