108 FILMOVA STIŽE NA FEST

Prodaja ulaznica za 52. FEST počinje u sredu, 14. februara, na blagajnama dvorana u kojima se FEST održava: MTS Dvorana, Dvorana kulturnog centra Beograda, Dom omladine, Jugoslovenska Kinoteka, Cineplexx Ušće i Cineplexx Galerija, kao i online na sajtu tickets.rs (za filmove koji se prikazuju u MTS Dvorani), efinity.rs (za filmove koji se prikazuju u Domu omladine) i cineplexx.rs (za filmove koji se prikazuju u bioskopima Cineplexx Ušće i Cineplexx Galerija), kao i putem aplikacija za mobilne telefone Cineplexx i Efinity . Radna vremena blagajni dostupna su na sajtu fest.rs – https://www.fest.rs/program/prodajna-mesta, navodi se u saopštenju Cebefa.

Fest
FOTO: PROMO

Posetioci 52. Međunarodnog filmskog festivala FEST, koji traje od 23. februara do 3. marta, uživaće u čak 108 filmova među kojima je za svakoga po nešto. I nikada ova definicija “za svakoga po nešto” nije bila manje fraza nego kada je reč o fimovima koji nas čekaju na ovogodišnjem FEST.

Tokom deset dana festivala biće prikazani filmovi iz šezdesetak zemalja. Od Ujedinjenog Kraljevstva i Sjednjineih Država do Kine i Japana, od Južne Koreje, Malezije i Tajvana preko Nigerije, Luksemburga, Monaka, od Kanade i Islanda preko Tunisa, Saudijske Arabije i Katara, Rusije i Kipra, Perua, Ukajine i Holandije, ali i od Poljske, Mađarske, Rumunije i Bugarske, te Hrvatske, Slovenije i Makedonije, kreće se putanja kojom su ovogodišnji filmovi našli put do 52. FEST.

Pored filmova u Glavnom takmičarskom programu, gledaćemo i ostvarenja koja nam se prikazuju u okviru programskih celina Gala by Knjaz Miloš, Gala+, FEST masters, FEST fokus, FEST 52, Snoliki film, FEST anima, Doku FEST, ali i FEST klasik, FEST serija i FEST intro.

Bartonova akademija, FEST
FOTO: CEBEF / FEST / TARAMOUNT FILM

Ovogodišnji FEST donosi nove filmove: Aleksandra Pejna, Akija Kaurismakija, Sofije Kopola, Romana Polanskog, Vudija Alena, Fernanda Truebe, ali i Majkla Vinterbotoma, Aleksa de la Iglesije i nedavno preminulog Lukasa Nole, te Vlatke Vorkapić, Luke Bursaća, Miroslava Lekića i Mladena Đorđevića. Biće prikazani i filmovi čiju režiju potpisuju Dejan Vlaisavljević NIKT, Juri Bikov, Raša Bukvić, Emilija Gašić, Siniša Cvetić i mnogi drugi.

Među filmovima koje ne treba propustiti tu su pretendenti za Oskara “Bartonova akademija” Aleksandra Pejna, “Zona interesa” Džonatana Glejzera, “Anatomija pada” Žistin Trije sa Sandrom Hiler – dobitnik Zlatne Palme na festival u Kanu i Zlatnog Globusa za najbolji scenario, “Dečak i čaplja” Hajaa Mijazakija koji je dobio i Zlatni Globus za Najbolji animirani film, zatim “Četiri ćerke” rediteljke Kaouter Ben Hanij nominovan za Oskara za najbolji dokumentarni film, ali i: “Gospodar” Jurija Bikova, dokumentarac “Uspon i pad Džona Galijana” sa Penelope Kruz, Naomi Kembel i Kejt Mos, te “Zelena granica” Agneške Holand (Nagrada žirija na festival u Veneciji), “Ja kapetan” Matea Garone – nominovan za Oskara za najbolji strani film, “Eskort” Lukasa Nole, “Dok ne istekne vreme” Liliane Kavani i još mnogo toga.

FEST
FOTO: PROMO

Festovski program prikazuje se se na šest beogradskih lokacija od Mts Dvorane, preko Doma omladine, Dvorane Kulturnog centra do Jugoslovenske kinoteke, kao i u bioskopima Cineplexx Ušće i Cineplexx Galerija.

Od žanrova FEST je ostao veran raznolikosti te ni ove godine neće izostani ni drama, triler, dokumentarni, kratki, akcioni, biografski, horor, romantična komedija, ratna drama, istorijski i animirani film, što su samo neki od razloga za kupovinu karata čija je cena od 400 do 600 dinara, a za otvaranje i zatvaranje 1000 dinara.

Poslastica

Nikako ne treba izostaviti ni film „Sanjari“ Bernarda Bertočučija, koji je nakon 20 godina ponovo na FESTU (prikazan 2004.) sada restauriran u 4K koji gledamo u u okviru selekcije FEST klasik.

žarko Laušević, film Ruski konzul
FOTO: FEST

Od glumaca sa nama bližih područija gledaćemo poslednje bravure Radka Poliča i Žarka Lauševića, ali i uloge: Nebojše Dugalića, Mojce Funkl, Franke Mandić, Jura Henigmana, Tihane Lazović, Slavka Sobina Jasne Đuričić, Nikole Djurička, Leona Lučeva, Slobode Mićalović, Ivana Bosiljčića, Tamare Krcunović, Gorana Bogdana, Filipa Đurića, Mire Banjac i mnogih drugih.

Izvor : kurir.rs

Foto: CEBEF / FEST promo

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *