12 IMENA KOJE SU NOSILE SRPSKE KNEGINJE I KRALJICE

U potrazi sa imenom za devojčice, danas se sve više roditelja opredeljuje za tradicionalna imena. Ukoliko želite ćerki da date ime koje su nosile srpske vladarke, kraljice, carice i princeze, onda će vam se možda dopasti neko ime sa sledećeg spiska.

Yumama vam donosi listu od 12 srpskih ženskih imena koje su nosile žene na prestolu:

1. Teodora – Teodora Smilec je bila bugarska princeza i kraljica Srbije, kao prva supruga srpskog kralja Stefana Uroša III Dečanskog i majka cara Dušana. Ime Teodor potiče iz grčkog „Theodoros“ (Θεόδωρος) izvedeno od theos (Bog) + doron (dar) u značenju „dar božiji“.

2. Kosara – Teodora Kosara (kraj 10. veka – bila je ćerka južnoslovenskog, odnosno bugarskog cara Samuila i supruga srpskog kneza Jovana Vladimira, koji je početkom 11. veka vladao u Duklji. Koren imena je reč „kosa“ i odražava želju roditelja da ćerka ima bujnu i lepu kosu, koja je vekovima jedan od najizraženijih simbola ženstvenosti i ženske lepote.

3. Ana – Ana Dandolo je bila srpska kraljica, supruga kralja Stefana Prvovenčanog i majka budućeg kralja Stefana Uroša I. Ana je žensko hrišćansko ime. Potiče od starohebrejskog Hana (Hannah, odnosno hanna) čiji koren reči znači „milost“, „zahvalnost“.

4. Jelena – Jelena Anđel bila je srpska kraljica, supruga srpskog kralja Stefana Uroša I i majka kraljeva Dragutina i Milutina. U narodu je poznata pod imenom Jelena Anžujska. Jelena je žensko ime grčkog porekla (od Helena). Potiče od grčkih reči „Elene“, „Helene“, izvorno „hele“ u značenju „sjajna, blistava“.

5. Katalina – Varijanta imena Katarina u značenju „čistoća, čistoća emocije“. Vladarka u prošlosti – Katalina Arpadović, ugarska princeza i srpska kraljica, supruga kralja Dragutina.

Devojčica
foto: Profimedia

6. Jelisaveta – Ovo jako i zvučno biblijsko ime potiče iz starohebrejskog „Eliseba“, izvorno iz „el-i-seeba“ i znači „Bogu se klanjam“ i „Bog je moja zakletva“. Jelisaveta Arpad bila je srpska kraljica, supruga Milutina Nemanjića

7. Simonida – Simonida bila je ćerka vizantijskog cara Andronika II Paleologa i peta supruga srpskog kralja Stefana Uroša II Milutina. Žensko ime izvedeno od muškog imena Simon. Varijanta imena Simon. Ime hebrejskog porijekla. Značenje imena – slušаti.

8. Milica – Kneginja Milica je bila žena srpskog kneza Lazara i pravoslavna svetica. me Milica je naše domaće, staro slavensko ime, i kao što i samo ime govori, značenje je – mila i draga.

9. Ljubica – Ljubica Obrenović bila je srpska kneginja, žena kneza Miloša Obrenovića, i majka kneza Mihaila Obrenovića. Koren imena Ljubica slovenska reč „ljub“ koja se može samostalno preveseti kao ljubav, draga, voljena, ljubljena

Natalija Obrenović
foto: Profimedia

10. Natalija – Natalija Obrenović bila je kneginja i kraljica Srbije, supruga i rođaka u trećem kolenu kralja Milana Obrenovića. Ime Natalija je latinskog porekla i smatra se da potiče od imena Natalia ili Natalis, odnosno od reči „natalis“, što u prevodu znači „rođendan“.

11. Draga – Draginja Obrenović bila je kraljica Srbije i supruga kralja Aleksandra Obrenovića, poslednjeg kralja iz dinastije Obrenović. Draga je žensko slovensko ime, koje ima bukvalno značenje i koje je najpre bilo skraćeno ime od imena Dragana.

12. Marija – Marija Karađorđević bila je jugoslovenska kraljica, supruga kralja Aleksandra I i majka poslednjeg jugoslovenskog kralja, Petra II. Značenje imena Marija je ona koju „Bog ljubi“, „uzvišena“, „ona koja je voljena“.

Izvor : Espreso/Yumama/T.A.S./Prenela: N.J.

Foto: Vikipedija / Javno vlasništvo

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *