BAJAGA NAJAVIO PROSLAVU TROSTRUKOG JUBILEJA BENDA

U klubu Lisabon u MTS Dvorani održana je preskonferencija i rođendansko druženje s domaćim muzičarem Momčilom Bajagićem Bajagom i članovima benda „Bajaga i Instruktori”. Događaj je upriličen baš na Bajagin rođendan, a povod je bio trostruki jubilej – 40 godina od nastanka benda, 40 godina od izlaska prvog albuma „Pozitivna geografija” i 40 godina od prvog koncerta održanog u tadašnjem Domu sindikata, današnjoj MTS Dvorani. Pored Bajage i Instruktora, prisutni su bili i Gane Pecikoza, menadžer, i Goranka Matić, fotografkinja i hroničarka benda od prvih dana.

– Želim svima da se zahvalim što ste došli na moj rođendan i želim da se danas svi lepo provedete – rekao je Bajagić i pozvao sve na koncert 21. aprila u MTS Dvorani.

To će biti svojevrsna replika koncerta iz 1984. Bend je tada dočekivao svoju publiku i rukovao se sa njima. Ako to sada budu želeli da ponove, biće im potrebno više od četiri sata izdvojenih samo za rukovanje.

– Mi stvarno hoćemo da napravimo neku vrstu replike tog koncerta i ideja nam je da sviramo samo „Pozitivnu geografiju” i još par pesama iz vremena „Riblje čorbe”. To rukovanje je brže išlo 1984. zato što nije bilo mobilnih telefona sa fotoaparatima tako da ako krenemo i sa slikanjem uz rukovanje, a to je sada teško izbeći kada se rukujete sa publikom, trajaće mnogo duže. Tako da nisam siguran za to. To još moramo da rešimo – rekao je Momčilo.

Napomenuo je da u Novom Sadu postoji jedan kafić koji ima njegovu figuru od kartona i koja se zove Kartončilo i našalio se da ne bi bila loša ideja da naprave ceo bend od kartona u svrhu fotografisanja.

Dosta toga u planu

– Lepo je da smo dočekali ovaj trenutak. Pre MTS Dvorane sviraćemo 18. aprila u zagrebačkoj tvornici. Prvi koncert smo svirali u „Kulušiću” 18. aprila 1984. godine. Sada nema Kulušića, pa ćemo svirati u „Tvornici” – rekao je Bajaga i posebno se zahvalio učenicima OŠ „Vožd Karađorđe”, od kojih je dobio tortu sa slatkim detaljima iz pesama benda.

Najavljeno je da će uskoro izaći i fotomonografija i knjiga poezije Momčila Bajagića Bajage.

– Skupio sam konačno sve pesme koje sam napisao za sebe i za druge. Biće to zanimljiva knjiga – rekao je Bajaga.

Od dnevne sobe do profesionalnog studija

Iza gostiju je bio vizual koji je prikazivao mlađeg i starijeg Bajagu, a koji je uradila Goranka Matić.

– Ja sam njima bila kao starija sestra i osećala sam se tako. I mislim da je međusobna energija postojala. Ova prva fotografija je, recimo, slikana u mojoj dnevnoj sobi uz neki čaršav. Na neki način, bio je to ručni rad. Dok je ova druga fotografija rađena u ozbiljnom studiju – kazala je Goranka.

Ne postoji mesto gde bend ne može da svira

Bend „Bajaga i Instruktori” je nastupao na svim kontinentima gde je to moguće.

– Bajaga je omiljen od Severne Makedonije do Slovenije. Do Amerike i Kanade, Australije, Francuske… Mi nemamo limit gde možemo da idemo, a gde ne. Bajaga svake godine planetarno otprilike uradi između 40 i 60 koncerata – rekao je Pecikoza.

Izvor: Politika

Foto: J.Milovanović

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *