BRANISLAV NUŠIĆ JE ZBOG OVOGA PONAVLJAO RAZRED

Branislav Nušić je bio pravi majstor komedije, humora i smeha, pisac romana, drama, priča i eseja, začetnik retorike u Srbiji i istaknuti fotograf amater.

Rođen je na današnji dan, 20. oktobra 1864. godine, u Beogradu. Njegovi roditelji su Đorđe i Ljubica Nuša. Ubrzo po rođenju Alkibijada, kako se zvao po rođenju, porodica Nuša preselila se u Smederevo, gde je Alkibijad proveo svoje detinjstvo, pohađao osnovnu školu i prve dve godine gimnazije, a zatim se vratio u Beograd, gde je maturirao. Kada je napunio 18 godina promenio je ime i postao Branislav Nušić.

Branislav Nušić
FOTO: KURIR ARHIVA

Sa samo devetnaest godina, tokom studija 1883. napisao je svoju prvu komediju „Narodni poslanik“. Iza sebe je ostavio brojna dela u kojima je ovekovečio svakodnevnicu srpskog društva, a najpoznatiji je po svojim komedijama: „Protekcija“, „Svet“, „Put oko sveta“, „Gospođa ministarka„, „Mister Dolar“, „Ožalošćena porodica“, „Pokojnik”, „Dr“, „Sumnjivo lice“.

Za njegov život vezuju se brojne anegdote, a jedna od njih je da je čuveni Branislav Nušić ponavljao razred zbog istorije. Pao je na ispitu jer je pobrkao vreme pogibije cara Uroša. On je ovaj događaj opisao u svojoj „Autobiografiji“.

U nastavku teksta vam prenosimo citat iz knjige:

“ Baš zbog istorije, „učiteljice života“, ja sam ponavljao razred, i to sa jedne dosta čudne okolnosti. Pao sam na ispitu što sam zbrko godine smrti cara Uroša, tako da je po meni izašlo kao da se to desilo posle Maričke bitke. Možete misliti kako se ščepao za kose profesor, koji nam je bar sedam puta pročitao pesmu: „Marko kazuje na kome je carstvo“, i koji je u svojim lekcijama bacao teška prokletstva na Vukašina.

– A je l’ tebi poznato da je Vukašin ubio Uroša?

– Jeste?

– E pa kako je on mogao potegnuti mrtav sa Marice, gde je poginuo, i doći pa ubiti Uroša!

– Ne znam!

– E, kad ne znaš, a ti čitaj za vreme ferija, pa dođi naknadno da položiš ispit.

I čitao sam odista, a kad je došao naknadni ispit, ja sam ne samo kazao da je Vukašin ubio Uroša, no sam išao korak dalje, te sam tvrdio da ga je dvaput ubio: jedanput pre, a drugi put posle Maričke bitke. Ja sam išao i dalje u koncesijama; pristajao sam uz Pantu Srećkovića da je „i po treći put kralj Vukašin ubio Cara Uroša“, ali izgleda da mi sva ta moja pomirljivost nije pomagala ništa, i morao sam ponavljati razred.

Branislav Nušić
FOTO: ARHIVA

Samo, sad nastaje jedno zanimljivo i čisto pravničko pitanje, koje sve do danas nisam pokretao, dok nisu došle na dnevni red naknade ratne štete.

Docnije, kada sam ja već izašao iz škole, istorijski se utvrdilo i danas se to smatra kao nesumnjiv fakat, da Vukašin nije ubio Uroša, već da je ovaj umro posle Maričke bitke. To sam ja i tvrdio na ispitu i zbog toga sam ponavljao razred i izgubio godinu dana.

Sad nastaje dakle pitanje: ko je nadležan da meni taj gubitak od godinu dana, koji mi je nanet time što država, u svoje vreme, nije znala svoju sopstvenu istoriju?“

Izvor : Kurir.rs

Foto: Youtube/Printscreen

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *