DODELJEN ZLATNI MEDVED

Dobitnik Zlatnog medveda za najbolji film ovogodišnjeg 74. Berlinskog filmskog festivala je francuski eksperimentalni dokumentarni film „Dahomey“ o povratku u Afriku oduzetih umetničkih dela tokom perioda kolonijalizma.

Dokumentaristički esej francuske rediteljke senegalskog porekla Mati Diop istražuje vraćanje opljačkanog kraljevskog blaga afričkog kraljevstva Dahomej iz Pariza u današnju Republiku Benin. Dok je izlazila na scenu da bi primila nagradu, Diop je rekla: „Ja stojim uz Palestinu!“ i zahvalila narodu Senegala „na borbi za demokratiju“.

Predsednica žirija, Oskarom nagrađena glumica Lupita Njongo, proglasila je dobitnika Zlatnog medveda. Ona je prva Afrikanka koja je predsedavala žirijem Berlinala, prenosi “Holivud riporter“.

Veliku nagradu žirija dobio je južnokorejski redatelj Hong Sangsu za film „A Traveler’s Needs“ u kojem glavnu ulogu igra francuska glumica Izabel Iper. Srebrnog medveda za najbolji scenario dobio je nemački reditelj Matijas Glasner za film „Umiranje“. Nagrada za najbolju režiju pripala je dominikanskom reditelju Nelsonu Karlosu De Los Santosu Arijasu za “Pepea“, mešavinu dokumentarnog filma i fikcije o nilskom konju kojeg je u Kolumbiju doneo kralj droge Pablo Eskobar. Naučno-fantastično ostvarenje Bruna Dimona „L’ Empire“ žiri je nagradio Srebrnim medvedom.

Američki glumac Sebastijan Sten dobitnik je Srebrnog medveda za najbolje glumačko ostvarenje za ulogu u filmu „A Different Man“, gde igra čoveka koji se podvrgava radikalnoj plastičnoj operaciji i počinje da preispituje sopstveni identitet. Britanska glumica Emili Votson nagrađena je Srebrnim medvedom za najbolju sporednu ulogu za dramu Tima Milansa „Small Things Like These“, gde igra časnu sestru zajedno sa Silijanom Marfijem. Međunarodni žiri dodelio je specijalnu nagradu za dokumentarni film „Nema druge zemlje“.

Projekat, koji je režirao kolektiv izraelskih i palestinskih filmskih stvaralaca, predstavlja otrežnjujući pogled na pokušaje izraelske vlade da protera Palestince iz Masafer Jata, ruralnog sela na okupiranoj Zapadnoj obali. „Nema druge zemlje“ prikazan je u sekciji Panorama, gde je osvojio nagradu publike za najbolji dokumentarac. Izlazeći na scenu, dva reditelja filma, jedan Izraelac i jedan Palestinac, pozvali su „moćne ljude u ovoj prostoriji“ da pozovu na prekid vatre u Gazi i da „zaustave okupaciju“ Zapadne obale od strane Izraela.

U utorak je počasni Zlatni medved za životno delo uručen američkom reditelju Martinu Skorsezeu. Na ovogodišnjem festivalu u Berlinu prikazana su 233 filma od čega 20 u glavnom programu. Međunarodni filmski festival, koji je počeo 15. februara biće zatvoren sutra projekcijama za široku publiku.

Izvor : B92/Tanjug

Foto: Profimedia

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *