EVO KAKO DANAS IZGLEDA KUĆA U KOJOJ JE SNIMANA TESNA KOŽA

Jedan od definitivno najlegendarnijih domaćih filmova svih vremena, zasigurno jeste „Tesna koža“. Film uz koji su mnogi zavoleli domaću kinematografiju, uz njega odrastali i smejali se do suza, sniman je pre 40 godina. Četiri decenije nakon premijernog emitovanja ovog filma, on je i dalje među najpopularnijim i najgledanijim starim filmovima bivše Jugoslavije. Film je postigao veliku popularnost i gledanost širom bivše SFRJ, a samo u Beogradu je imao 505.000 gledalaca.

Da je film bio među najgledanijim ikada, svedoči i to da su nakon prvog dela, snimljana još 3 nastavka.

Prva „Tesna koža“ snimljena je 1982. godine.

U čast jubilarnih 40 godina, Blic je prošle godine posetio popularnu kuću u kojoj je snimano najviše kadrova i koja je zbog toga postala atrakcija Dorćola. Iako kuća više ne izgleda kao što jeste u filmu, još uvek odiše energijom i podseća na divna vremena kada se film snimao.

Kraj se potpuno izmenio, jako je tih, automobili retko prolaze i ulice su veoma mirne. Nekolicina ljudi je rekla da jedino što znaju jeste da se tu još uvek katkad snimaju neki filmovi i serije, ali i da nisu upućeni koji.

Stan u kom je snimana „Tesna koža“ više nema iste vlasnike, jer su deca roditelja čiji je stan bio, isti prodala nakon njihove smrti i odselila se u Ameriku. U čijem je sada vlasništvu nikome nije poznato. Prednji deo kuće pomalo je izmenjen, ali je zadnji ostao isti, i još uvek odiše vremenom snimanja filma.

Ipak, tu se našla jedna baka, koja je bila raspoložena da porazgovara o snimanju filma i otkrije detalje nepoznate javnosti.

– Kraj se potpuno izmenio, teško da ćete ikoga pronaći ko je ovde živeo pre 40 godina. Tada su svi bili srećni što se u našem kraju snima tako divan projekat, kraj je dobio na ceni emitovanjem „Tesne kože“. Retko, ali ponekada bismo uspeli da sretnemo nekog od glumaca, koji su uvek bili jako fini i raspoloženi za ćaskanje. Nisu bili preterano bučni i generalno nikome nisu smetali. Čak i kada bi bili glasniji, toliko su bili fini i ljubazni da im niko nije mogao ništa uzeti za zlo. Jako mi je žao što film nije dobio očekivane nastavke, kao i što većina glumaca više nije sa nama, ali to je život. Ono što je sigurno, jeste da nam je taj period od par godina svima u divnom sećanju i čast mi je što sam što sam živela ovde u to vreme.

Kada kažemo „Tesna koža“, svima nam zasigurno prvo padne na pamet legenda našeg glumišta Nikola Simić, bez kog ovaj film ne bi bio ono što jeste. Sa njim, scene su krasili i veliki Milan Gutović, Rahela Ferari, Ružica Sokić, Nenad Nenadović, Gojko Baletić i mnogi drugi.

Na veliku žalost svih koji su pomno pratili njihov rad, oni više nisu sa nama, ali sigurno je da bi oni danas bili ponosni na to što ovaj film, i posle toliko godina ima svoje mesto u srcima svih koji su ga ikada pogledali.

Izvor : Kurir.rs/ Blic

Foto : TAMARA TRAJKOVIĆ, Printscreen

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *