EVROPSKI OSKAR 2023

Drama „Anatomija pada“ francuske rediteljke Žistin Trije osvojila je nagradu za najbolji evropski film godine, saopštila je Evropska filmska akademija na svečanosti u Berlinu u subotu.

Film govori o uspešnoj spisateljici, koju igra Sandra Huler, koja pokušava da dokaže svoju nevinost nakon što je optužena za ubistvo svog muža. „Anatomija pada“ je prethodno osvojila najbolji scenario kao i najbolju montažu. Triet je dobio nagradu za najbolju režiju, a Huler za najbolju glumicu 2023. godine. Danski glumac Mads Mikelsen proglašen je za najboljeg glumca za svoju ulogu u filmu Obećana zemlja (Bastarden), a nagradu je primio putem video poziva.

Nemački glumac Kristijan Fridel, koji je igrao komandanta Aušvica Rudolfa Hesa u Zoni interesa, bio je među nominovanim u ovoj kategoriji.

Jedna od najprestižnijih nagrada u industriji

Akademija je takođe nagradila britansku glumicu Vanesu Redgrejv nagradom za životno delo. Mađarski filmski reditelj Bela Tar (Satantango) dobio je počasnu nagradu predsednika Akademije i Upravnog odbora.

Španska rediteljka Isabel Coiket, koja je režirala film Tajni život reči, ljubavnu priču između Bosanke i Amerikanca, nagrađena je za doprinos svetskoj kinematografiji.

Evropske filmske nagrade smatraju se jednom od najprestižnijih nagrada u industriji. Oko 4.600 članova Evropske filmske akademije glasalo je za pobednike u brojnim kategorijama, poput Oskara u SAD.

Evropske filmske nagrade obično se održavaju naizmenično u Berlinu i drugim evropskim gradovima. Prošle godine nagradu za najbolji film dobio je satirični Trougao tuge.

Izvor : B92

Foto: Profimedia

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *