GARFILD PROSLAVIO 45. ROĐENDAN

Najslavniji mačak na svetu – neodoljivi Garfild danas proslavio svoj 45. rođendan. Ovaj lik prvi put se pojavio u istoimenom stripu 19. juna 1987. godine i on se od tada distribuira svakodnevno. Osmislio ga je crtač stripova Džim Dejvis, a na stranicama ovog svetski poznatog stripa debeli i lenji mačak ima svoje doživljaje zajedno sa vlasnikom Džonom Arbaklom i psom Odijem.

U stripu Garfild ismeva vlasnike kućnih ljubimaca i njihov odnos sa životinjama, često prikazujući samog ljubimca kao pravog gospodara domaćinstva. Takođe, strip se bavi i čestim ljudskim pitanjima i problemima, kao što su dijete, apatija, dosada i drugo. Svake godine na ovaj dan Garfild i u stripu slavi svoj rođendan.

Inače, ovaj strip drži Ginisov rekord za najrasprostranjeniji strip, a od 2007. godine se objavljuje u više od 2.500 dnevnih novina i časopisa.

Naravno, osim u stripu, lik Garfilda koristi se i u filmskoj industriji, pa tako imamo i filmove, serije i animirane televizijske specijale sa prepoznatljivim narandžastim mačkom, a njegov lik zastupljen je i na mnogim proizvodima poput majica, šolja, svezaka…

Izvor : B92

Foto : Profimedia, EPA/PETER FOLEY

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *