JUBILARNI 10. KUSTENDORF KLASIK

Festival klasične muzike Kustendorf klasik održaće se 2. i 3. septembra 2023. godine u etno-selu Mećavnik, Mokra Gora.

Jubilarno 10. izdanje zajednički je projekat renomiranog srpskog režisera Emira Kusturice i kompanije „Gasprom njeft“, navodi se u saopštenju.

U takmičarskom delu festivala nastupiće mladi muzičari iz Srbije i Rusije, studenti Fakulteta muzičke umetnosti iz Beograda, Niša, Moskve, Omska, Tjumenja, Orenburga, Hanti-Mansijska, a prvi put i studenti sa odseka Muzičke umetnosti, Fakulteta umetnosti Univerziteta u Prištini / Kosovska Mitrovica.

O dobitnicima nagrade festivala Zlatna matrijoška odlučiće međunarodni žiri koji će činiti dirigent Mihail Golikov, umetnički direktor i glavni dirigent Državnog simfonijskog orkestra Lenjingradske oblasti, zatim Danijela Jović, direktorka Škole za muzičke talente u Ćupriji, i kompozitor, dirigent, multiinstrumentalista i producent Aleksandar Sedlar. Pored takmičarskog programa, u večernjim satima održavaće se koncerti proslavljenih domaćih i svetskih umetnika.

Na festivalu će prvi put nastupiti ruski pijanista, kompozitor i vokalni solista Oleg Akuratov i naš mladi violončelista Petar Pejčić uz pratnju Umetničkog ansambla Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“ pod dirigentskom palicom njegovog oca Radeta Pejčića.

Program festivala obogatiće i nastupi učenika Škole za muzičke talente iz Ćuprije i Muzičke škole „Mokranjac“ iz Beograda.

Izvor : Kurir.rs

Foto : USTUPLJENE FOTOGRAFIJE/Kurir.rs, Heike-Schmidt

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *