KAKO JE NASTAO SVETSKI DAN MUZIKE?

Ideja o Svetskom danu muzike datira od 1976. godine, a ponikla je u Francuskoj, kada je američki muzičar Džoel Koen, tada zaposlen na jednom francuskom radiju, predložio celonoćnu muzičku proslavu 21. juna. Ovaj datum nije izabran bez razloga. Naime, 21. jun je prvi dan leta, a ujedno i najduži dan u godini.

Predlog o obeležavanju Svetskog dana muzike prihvaćen je nekoliko godina kasnije, tačnije 1982, kada ga je implementirao tadašnji francuski ministar kulture, Žak Lang. Tako je prva proslava, pod nazivom Fête de la Musique (Festival muzike), održana 21. juna 1982. godine u Parizu.

Od tada do danas muzički susreti i besplatni nastupi amaterskih i profesionalnih muzičara povodom Svetskog dana muzike i prvog dana leta počeli su da se organizuju u više od 460 gradova u 110 zemalja na svim kontinentima.

Koncept ovog „praznika“ muzike je da se muzika promoviše na dva načina:

1. Amateri i profesionalci su ohrabreni da nastupaju na ulicama

2. Organizovani su mnogobrojni besplatni koncerti kako bi svi muzički žanrovi pronašli put do publike

Kako proslaviti dan svetske muzike

Najbolji način da se proslavi Svetski dan muzike je da provedete dan slušajući sve svoje omiljene pesme i izvođače, a ako posedujete avanturistički duh bacite se na istraživanje muzike različitih kultura. Takođe, raspitajte se za muzičke događaje u svom mestu i posetite neki od njih.

Beograd je jedan od gradova koji svake godine odaje počast muzici, te ni ova godina nije izuzetak.

Željko Lučić, u pratnji simfonijskog orkestra i hora RTS, nastupiće na Svetski dan muzike, 21. juna, na prvom koncertu Ane Netrepko u Srbiji.

Proslavljeni srpski bariton biće gost na River festu u Beogradu, po želji najpoznatije i najuspešnije operske zvezde današnjice i planirano je da otpeva dve arije.

Lučić već godinama gradi veoma uspešnu karijeru u inostranstvu, nastupajući u najprestižnijim operskim kućama na svetu, kao što su Metropoliten, Milanska skala, Kraljevska opera u Londonu, Opera u San Francisku, Nacionalni teatar Pariske opere ili Bečka državna opera. Njegovi mnogobrojni angažmani u Metropolitenu, gde je delio scenu sa Anom, obuhvataju izvođenja naslovnih uloga u „Magbetu“, „Nabuku“ i „Rigoletu“, ulogu Alfija u operi „Kavalerija Rustikana“, Amonasra u „Aidi“, Žermona u „Travijati“, grofa od Lune u „Trubaduru“, Enrika u „Lučiji od Lamermura“, Johana u operi „Salome“, i ulogu Skarpije u „Toski“.

Ani će društvo na sceni praviti i njen suprug i čuveni tenor Jusif Ejvazov. Festival će se i ove godine održati u posebno izgrađenoj koncertnoj dvorani na otvorenom, na platou Geozavoda u Beogradu na vodi. Jedinstveni koncertni prostor na obali reke nastao je sa vizijom da se velikani svetske muzičke scene predstave u ambijentu kakav nije viđen na našim prostorima. Ulaznice za operski gala spektakl na Svetski dan muzike dostupne su na svim prodajnim mestima Ticket Vision-a i online na tickets.rs.

Izvor : Kurir.rs

Foto : PROFIMEDIA,SHUTTERSTOCK

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *