KO JE NAJLEPŠI SRBIN? 

Na društvenoj mreži „X“ korisnik je pokrenuo anketu koji je najlepši Srbin svih vremena, i verovali ili ne najviše glasova dobio je jedan od naših najvećih pisaca 20. veka, Bora Stanković.

Bora Stanković
FOTO: WIKIPEDIA

Korisnici ove društvene mreže masosovno su delili i komentarisali sliku srpskog pisca: „Bora Stanković frajerčina, retko lep čovek tog vremena“, „Svakako jedan od najboljih srpskih frajera Bora Stanković“, „Retko lep čovek. Ako bih ikoga proglasilo za ideal lepote srpskog muškarca, to bi bio Bora Stanković.“

https://x.com/Nebojsa48871201/status/1774475277382332455

Jedan korisnik se nije složio i naveo drugog pisca kojeg smatra još lepšim, a on je Miroslav Krleža.

https://x.com/LepiBrkaVEVO/status/1784122048152809708

Marko Karan, grafički dizajner, „reinkarnirao“ je klasike naše književnosti. Na svojevrsnom putovanju kroz vreme predstavio je virtuelnu maštu, koja omogućuje da kreiramo stvarnost i pokušamo da zamislimo kako bi naši velikani književnosti danas izgledali, a među njima i Bora Stanković.

https://www.instagram.com/p/CpGRsFwLuGN/?utm_source=ig_web_button_share_sheet

Bora Stanković je bio cenjeni srpski književnik i romanopisac s prelaza iz 19. u 20. vek. Prvi je u književnost uveo osobine koje su kod žene upečatljive. Temperamentne, drčne i samosvesne žene do tad nisu bile predstavljene u pozitivnom svetlu.

Ljubav do samog kraja

Bio je oženjen Angelinom, koja je bila glavna muza i velika inspiracija književnika a koju je upoznao na neobičan način.

Naime, video ju je u izlogu na Terazijama, obučenu u mornarsko odelo. Naime, baš u to vreme spremao se maskenbal u Beogradu.

Cigareta u amanet

Sa drugovima je otišao na taj maskenbal, a prva osoba koju je na ulazu sreo bila je „gospa Angelina“, koja će mu kasnije postati supruga, i koju će do kraja života voleti.

Na svadbu se nije dugo čekalo, dobili su tri kćerke: Desanku, Stanku i Ružicu.

Ipak, njihovu ljubav prekinula je tužna sudbina koja se poigrala sa njima. Priča se da je do smrti čuvala poslednju nedopušenu Borinu cigaretu, i da je za nju to bila najveća amajlija.

Izvor : Kurir.rs/M.F.

Foto: Arhiva

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *