KOJE SU VEZE I SLIČNOSTI PAJE JOVANOVIĆA I GUSTAVA KLIMTA?

Izložba neobičnog formata „Paja Jovanović i Gustav Klimt. Jedna epoha, dva umetnika, tri muzeja“ biće svečano je otvorena večeras u Galeriji Matice srpske u Novom Sadu. Publika će do 14. januara 2024. moći da vidi tri ženska portreta iz kolekcija GMS, Umetničko-istorijskog muzeja u Beču i galerije „Belvedere“.

Odabrani radovi, od kojih će dva prvi put biti izložena u Srbiji, ukazuju na sličnosti i razlike Jovanovića i Klimta, govore o društvenom kontekstu u kom su nastajali i istovremeno povezuju muzeje iz čijih su kolekcija.

slika Dama pored kamina Paje Jovanovića
SLIKA DAMA PORED KAMINA PAJE JOVANOVIĆAFOTO: KURIR SPORT

Reč je o Klimtovoj slici „Dama sa lila šalom“, koju je Umetničko-istorijski muzej dobio pre izvesnog vremena kao donaciju, kao i o dve Jovanovićeve slike – „Bečlijki“ iz zbirke galerije „Belvedere“, koja je otkupljena 1905. godine sa izložbe u Kunsthaleu, te o Jovanovićevom portretu svoje supruge Muni iz zbirke GMS.

– U prostoru GMS tako će se prvi put spojiti stvaralaštvo Jovanovića i Klimta, što bi, prema navodima organizatora, trebalo da pokrene dijalog o njihovom umetničkom razvojnom putu, ali i o vezama srpske i austrijske kulture u godini koja prethodi obeležavanju 150 godina diplomatskih odnosa Srbije i Austrije. Izložba bi trebalo da pruži odgovore na pitanja na kako danas vidimo epohu koja je obeležila kraj 19. i početak 20. veka, koje su sličnosti naizgled dva različita umetnika – jednog iz Beča, drugog iz Vršca, i kako su oni spojili tri muzeja u jednom izložbenom prostoru – navodi se u saopštenju.

Gustav Klimt
GUSTAV KLIMTFOTO: PRINTSCREEN YOUTUBE

Izložbu prati trojezični katalog u čijem sadržaju su uvodni tekstovi ministarke kulture Srbije Maje Gojković i upravnice GMS dr Tijane Palkovljević Bugarski, te raspravni tekst muzejske savetnice dr Snežane Mišić i „povremeno istinite priče“ u tekstu „U salonu šešira Oskara Hutera“ kustosa Nikole Ivanovića.

Izvor : Kurir.rs

Foto: Muzej grada Beograda

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *