LETNJE RADIONICE ZA DECU I MLADE IZ OBRENOVCA

Kancelarija za mlade opštine Obrenovac, zajedno sa Sportsko-kulturnim centrom ”Obrenovac”, tokom leta 2023. godine u okviru programa neformalnog obrazovanja realizuje 12 besplatnih radionica pod nazivom ”Obrenovac–grad znanja”. Cilj ovog programa je da obezbedi kvalitetno, interaktivno, zanimljivo neformalno obrazovanje i angažovano provođenje slobodnog vremena tokom leta.

Zainteresovani se mogu prijaviti na neku od sledećih radionica:

Radionica ”Ulicama Obrenovca”
Cilj radionice je upoznavanje sa našim gradom, važnim objektima, njihovom prošlošću i sadašnjošću. Radionica je najpre edukativna, a s obzirom na to da je reč o šetnji gradom i rekreativna.
mesto i vreme:

  1. jul – Obilazak crkve Svete Trojice koja postoji od 1868. godine uz mogućnost obilaska biblioteke i riznice
  2. jul – Upoznavanje sa zbirkom razglednica u biblioteci koje svedoče o gradu u prošlosti
  3. jul – Obilazak prirodnog dobra Arboretum
  4. jul – Poseta Jozića kolibi
    uzrast: deca i mladi
    predavač: Daniela Pantelić

Tango i salsa– plesna radionica za početnike
Upoznavanje sa osnovama plesa, kako je nastao ples? Koreografije ,primena tehnike i spoznaja ritma.
vreme: od 3. jula do 31. avgusta, ponedeljkom i petkom od 19:30 do 21:00 čas
mesto: Mala sala SKC Obrenovac
uzrast: deca i mladi
predavač: Aleksandar Golubović

Radionica crtanja i slikanja
Na ovoj radionici učesnici će koristiti tehniku crtanja grafitnom olovkom i slikanje motiva sa odštampanog papira koji će dobiti kao i slikanja istog. Zatim će se oprobati u crtanju, a i slikanju mrtve prirode. Slikaće na tekstilu, naučiti da senče bojama, koristiće pečate ili šablone i otiskivati motiv na platnu, marami, majici…
vreme: od 1. do 31. avgusta, subotom i nedeljom od 10 do 12 časova
uzrast: radionica je namenjena deci od 7-15 godina kao i srednjoškolcima koji su ljubitelji slikanja bez prethodnog znanja.
mesto: Kancelarija za mlade, prizemlje Sportsko kulturnog centra Obrenovac
predavač: Marina Janjušević

Škola moderne gitare
Radionica za sticanje i unapređenje muzičkih znanja u oblasti popularne muzike, putem savremenih i efikasnih metoda učenja gitare
vreme: od 01. jula do 27. avgusta, subotom i nedeljom od 17 do 20 časova
urast: deca starija od 9 godina i mladi
mesto: Galerija SKC „Obrenovac“
predavač: Zoran Zečević

Punchneedle – radionica veza i tapiserije
Upoznavanje sa osnovnim tehnikama ukrašavanja tekstila i izrade upotrebnih predmeta
vreme: od 3. do 28. jula, ponedeljkom i sredom od 17 do 19 časova, i utorkom i četvrtkom od 11 do 13 časova
uzrast: od 7 do 30 godina
mesto: Klub za decu i mlade, prizemlje Sportsko kulturnog centra Obrenovac
predavač: Ivana Gavrić i Nataša Lazarević

Kreativna radionica za decu
Zasniva se na različitim oblicima stvaralaštava koji uključuju integrisano učenje. U radu će biti korišćen priručnik “Od stvaranja do saznanja”, koji je izdao Kreativni centar 2022.godine, a čiji je autor Vukica Pavlović. Radionice uključuju: rad različitim vrstama likovnog pribora, različite vrste papira, rad makazama, lepkom, prirodnim materijalima…
vreme: od 3. do 26. jula, ponedeljkom i sredom od 17:00 do 18:30 časova
uzrast: deca od 5 do 12 godina
mesto: Kancelarija za mlade, prizemlje Sportsko kulturnog centra Obrenovac
predavač: Vukica Pavlović

Mural, od ideje do realizacije
Upoznavanje sa muralom kao jednom od najpopularnijih tehnika zidnog slikarstva, razvijanje kreativnosti, osnaživanje polaznika da izraze svoj stav kroz uličnu umetnost, razvijanje samopouzdanja kroz igru i stvaralaštvo u javnom prostoru. Budući da je ovo radionica izrade murala u javnom, otvorenom prostoru, ideja je da se polaznici postepeno sprovedu kroz sve potrebne postuke od ideje do realizacije. To podrazumeva: stvaranje ideje, pravljenje skica, odabir finalnog idejnog rešenja, odabir zida, traženje dozvole za rad, prenošenje skice na zid, slikanje. Nakon završetka murala planirano je svečano otvaranje na kom će biti pozvani svi autori i sugrađani. Polaznici će biti podsticani da samostalno izvedu mural, uz usmerenje likovnog pedagoga.
vreme: od 4. do 14. jula 2023. godine, svaki dan od 18 do 20 časova
uzrast: deca i mladi
mesto: Galerija SKC „Obrenovac“
predavač: Dunja Ćorlomanović

Radionica za izučavanje prvog srpskog instrumenta Žigafon
Radionica je namenjena svima koji vole srpsku muziku. Kroz sviranje se uči pravilna tehnika disanja, artikulacije, različiti ritmovi i stilovi. Polaznici će se upoznati sa modifikovanim i unapređenim srpskim tradicionalnim duvačkim instrumentima, iz kojih je nastao srpski instrument Žigafon. Polaznici će imati obezbeđen instrument.
vreme: od 12. jula do 25. avgusta, ponedeljkom i četvrtkom od 9 do 11 časova
uzrast: deca i mladi
mesto: Youth HUB Palež, bioskop Palež, MilošaObrenovića 117
predavač: Josip Komljenović

Radionica robotike
Radionica robotike će biti zasnovana na Lego Robotici i nesvakidašnjim projektima. Svaka radionica podrazumeva programiranje i igru. Za rad će se koristiti Lego setovi: WE Do, Spike Prime i Spike Essentials.
vreme: 05, 12. i 19. jula, svake srede od 10 do 13 časova
uzrast: deca i mladi
mesto: Klub za decu i mlade, prizemlje Sportsko kulturnog centra Obrenovac
predavač: ”Digi klinci”

Radionica džeza i komercijalnog plesa
Prilika da polaznici nauče ili nadograde već postojeće plesno znanje u najnovijim modernim tehnikama, da steknu veštine javnog nastupa, a takođe i da steknu samopouzdanje i stav kroz pokret na sceni. Radionica je namenjena svima koji žele da se zabave i oprobaju u nečemu novom i drugačijem u Obrenovcu.
vreme: od 05. jula do 25. avgusta, sredom i petkom od 19:30 do 21:00 čas
uzrast: deca i mladi
mesto: Klub za decu i mlade, prizemlje Sportsko kulturnog centra Obrenovac
predavač: Iva Milenković

Radionica izrade nakita Fimo masom
Upoznavanje sa tehnikom modelovanja Fimo mase, rukovanje alatom i pravljenje nakita. Polaznici će se upoznati sa materijalima, obradom, oblikovanjem mase, procesom sušenja i pečenja. Polaznici će se osposobiti da rukuju alatima koje će kasnije sretati u raznim životnim okolnostima.
vreme: 03. jula do 19. jula i od 07. avgusta do 18. avgusta, ponedeljkom, sredom i petkom od 10 do 12 časova.
uzrast: deca i mladi
mesto: Kancelarija za mlade, prizemlje Sportsko kulturnog centra Obrenovac
predavač: Mirjana Novak

Filmska radionica – izrada kratkog igranog filma
Prvi deo radionice animacije i montaže predstavlja tehniku “stop motion” – animacije koja se beleži jedan po jedan kadar sa fizičkim objektima koji se pomeraju između kadrova. Kada brzo reprodukujete niz slika, to stvara iluziju kretanja. Ako razumete kako funkcioniše 2D nacrtana animacija (rani Dizni), “stop motion” je sličan, osim što se koriste fizički objekti umesto crteža. Drugi deo je osnovni nivo nelinearne montaže koja pripada vrsti relativno novog visokotehnološkog procesa uređivanja gde montažeri mogu pristupiti bilo kom kadru u digitalnom video snimku kako bi dodali, izmenili ili uklonili segmente bez vraćanja na sam početak procesa. Okarakterisana je kao tehnika „isecite i zalepite“ koja zaista može da inovira način na koji kreatori videa pristupaju savremenoj videografiji.
Filmska radionica objedinjuje važne procese u savremenom digitalnom svetu animacije i montaže.
Živimo u svetu novih tehnologija koje se stalno pojavljuju koje izazivaju oblast obrazovanja, a istovremeno predstavljaju uzbudljive mogućnosti. Strateško korišćenje novih obrazovnih tehnologija može unaprediti učenje i podučavanje. Međutim, da bi bile efikasne, nove obrazovne tehnologije moraju biti podržane inovativnim pedagoškim pristupima koji zauzvrat omogućavaju saradnju, komunikaciju i mobilnost. Takve obrazovne tehnologije u nastajanju uključuju virtuelne svetove, bežičnu tehnologiju i sve veću upotrebu savremenih uređaja i softverskih rešenja.
vreme: od 4. do 11. jula, utorkom, četvrtkom, petkom, subotom i nedeljom, od 17 do 19 časova
urast: deca od 8 do 14 godina
mesto: Youth HUB Palež, bioskop Palež, Miloša Obrenovića 117

Prijave su do 25. juna preko prijavnog formulara, a sve dodatne informacije se mogu dobiti na mejl kzm.obrenovac@gmail.com ili lično u Kancelariji za mlade, prizemlje Sportsko-kulturnog centra „Obrenovac”.

Sve radionice su besplatne i inkluzivne, a jedan polaznik može pohađati više radionica. Namenjene su deci i mladima iz Obrenovca. Broj polaznika je ograničen. Prednost će imati polaznici koji se pre prijave. Ukoliko vam je potreban neki vid podrške, molimo da to navedete u prijavnom formularu.

Napomena: radionice na koje se prijavi manje od 10 polaznika se neće održavati.

Foto : obrenovac.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *