LIČNA SVEDOČENJA O ŽIVOTU PATRIJARHA PAVLA

Jedan od vodećih naših stručnjaka na polju hrišćanske kulture dr Jovan Janjić za izdavačku kuću „Vukotić medija“ nedavno je objavio knjigu „Život sveca“, u kojoj pripoveda o patrijarhu Pavlu. Ova zbirka svedočanstava puna je topline, plemenitosti i mudrosti, protkana ilustracijama iz života omiljenog duhovnog poglavara u našem narodu.

Na živ, sočan, pravoveran način, uz kazivanja brojnih svedoka, najpoznatiji biograf patrijarha Pavla dr Janjić oživljava brojne scene iz života nekada prvog čoveka Srpske pravoslavne crkve, počev od početaka, do poslednjih trenutaka.

– Patrijarh Pavle bio je prvi srpski duhovni poglavar koji je stupio na tlo Amerike. U jesen 1992. godine krenuo je u posetu rasejanom srpskom narodu na severnoameričkom kontinentu, ali i s namerom, ukoliko bude prilike, da posvedoči istinu i da apeluje na državne čelnike SAD i operativce Organizacije Ujedinjenih nacija da se zauzmu za okončanje rata u Jugoslaviji i za iznalaženje pravednog rešenja u nastalom konfliktu.

Tokom gotovo jednomesečnog boravka na tlu Amerike, kao i obično, redovno je služio svetu liturgiju. Jedne nedelje služio je u srpskom manastiru Nova Gračanica, u gradiću Terd Lejku, u blizini Čikaga. Posle ručka, svi su se razišli. Nakon uobičajenog vremena za odmor, očekivalo se da se pojavi patrijarh. Nije se pojavljivao. Nije ga bilo ni u njegovoj keliji.

Nasta zabrinutost. Jedan teolog se doseti i ode do hrama. Tamo zateče njegovu svetost kako sam, u staroj mantiji, struže vosak po podu. Pridružiše mu se potom i drugi – samo je jedna od priča iz života patrijarha, koja je zapisana prema kazivanju Desanke Uskoković iz Čikaga.

Još jedna zanimljiva priča vezuje se za njegovu posetu manastiru Studenica, gde su mu greškom poslužili slanu kafu. Poseban segment posvećen je Kosovu, gde je patrijarh Pavle proveo 34 godine u službi.

Ove priče opisuju nedaće s kojima se suočavao pokušavajući da pomogne srpskom narodu i zaštiti svetinje, ali i dobre ljude koje je tom prilikom upoznao.

Kroz ove redove ogleda se njegova skromnost, način razgovora s verujućim narodom širom zemlje, posete svetim mestima, human i ljudski odnos prema malim ljudima, beskućnicima, monasima. Knjiga je ilustrovana fotografijama iz privatne arhive.

Izvor : Kurir.rs

Foto : PRIVATNA ARHIVA, PROMO, Dado Đilas

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *