LIMENKA TEATAR FEST U SOMBORU

Limenka teatar festu, koji je prošle godine s velikim uspehom održan u Novom Sadu, ove će godine biti u Somboru od 30. avgusta do 3. septembra.

Najmlađu publiku očekuje sedam predstava iz šest zemalja (Bosna i Hercegovina, Mađarska, Hrvatska, Bugarska, Srbija i Peru), koje su odabrale selektorke – glumica i rediteljka Ana Zdravković i glumica Valentina Pavličić, umetnička direktorka Limenka teatar festa.

Festival 30. avgusta počinje karnevalskom povorkom, u kojoj će učestvovati najmlađi somborski glumci, pevači, folkloraši, sportisti, balerine, tamburaši, pa čak i mali pčelari. A nakon svečanog otvaranja, prvog dana festivala na repertoaru je „Jedna gomila Kufli“ Pozorišta lutaka Bela Kover iz Segedina.

„Kako u Somboru ne postoji pozorište za decu, ovaj festival, njegov koncept i predstave koje će deca imati priliku da vide, biće sigurno poseban događaj za njih“, izjavila je Valentina Pavličić i dodala: „Sve predstave Limenka teatar festa na različite načine intrigiraju dečju maštu: dok jedna ulazi u svet srpske epske tradicije i upoznaje nas s običajima i verovanjima starih vremena, druge odgovaraju na pitanja o prijateljstvu, ljubavi i hrabrosti, ili na komičan način prikazuju svet cirkuskih umetnika, ili pak propituju – da li je važnije duhovno ili materijalno, dok će nas jedna od njih odvesti u srce peruanskih Anda. Ukratko, sve predstave su avanturističkog duha, zabavne i poučne i, što je najvažnije, pale lampice mašte u dečjim glavama umesto na mobilnim telefonima.“

Ekološka s(a)vest kao ulaznica

Festival koji je nastao s idejom da spoji pozorište za decu i ekologiju, i to tako što će buditi svest najmlađih o važnosti očuvanja životne sredine. Ulaznice za festivalske predstave ne mogu se kupiti novcem! Da bi se gledala predstava, gledalac mora da sakupi i donese pet limenki, za koje potom dobija jedan ALU COIN, prvu ekološku valutu na svetu, načinjenu od aluminijuma, kojom može da kupi ulaznicu. Ukoliko bude dovoljno vredan da tokom dana sakupi i više od pet limenki, kojima se, inače, na licu mesta smeši reciklaža, u kojoj deca mogu i lično da učestvuju, može dobiti još alu-coina, za koje može da kupi nešto od školskih potrepština na Limenkica bazaru. Tu se za alu coine mogu kupiti olovke sa semenom drveta, blokčići od recikliranog papira, zanimljive knjige, itd.

A da planeta ostane lepa i čista, da mališani idu u pozorište i da pri tome mnogo toga nauče, aktivno su se potrudili i odrasli u svojim kompanijama.

Prikupljaju prazne limenke na 4 benzinske stanice NIS Petrol u Somboru, a onda će ih pokloniti deci Sombora kako bi prvog dana skole otišli u pozorište, na LTF.

Pomoći će i odrasli koji proizvode limenke – kompanija Ball packaging koja je i ove kao i prethodnih godina podržala manifestaciju, kao i program „Svaka limenka sa računa“ koji aktivno radi na promociji reciklaže aluminijumskih limenki, pre svega među mladima, a sve u cilju očuvanja planete zemlje.

“Limenka teatar fest” nastao je kao korak dalje u razvoju programa Limenkica ulaznica koji postoji od 2009. godine. Dečje pozorište “Čarapa”, Udruženje Eko art i Škola plus idejni su tvorci ovog projekta koji već 14 godina okuplja decu, roditelje, mlade, njihove bake i deke koji se kroz razne programe edukuju o zaštiti životne sredine i reciklaži. Za 14 godina, kroz programe je prošlo 80.000 dece i roditelja, a prikupljeno je preko pola miliona limenki za piće, koje su reciklirane.

Izvor : Kurir.rs

Foto : Vladimir Veličković

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *