NAJLEPŠI CITATI

Pripovedač snažne imaginacije, izuzetan poznavalac Bosne, odlikovao se vanrednom čistotom jezika i stilom, te prefinjenim psihološkim analizama.

9. oktobra 1892. godine, u Dolcu kraj Travnika, rođen je srpski pisac Ivo Andrić, dobitnik Nobelove nagrade za književnost, član Srpske kraljevske akademije. Iako mnogi navode da je rođen 10. oktobra, u Matici rođenih crkve Svetog Ivana Krstitelja u Travniku, pod rednim brojem 70, stoji da je 9. oktobra 1892. godine rođen Ivan, sin Antuna Andrića, podvornika, i Katarine Andrić, rođene Pejić.

Studirao je književnost i istoriju u Zagrebu, Beču, Krakovu i Gracu i doktorirao istoriju u Gracu 1924. delom „Razvoj duhovnog života u Bosni pod uticajem turske vladavine“.

U Prvom svetskom ratu hapšen je i interniran zbog prosrpske orijentacije, a između dva svetska rata bio je ambasador Kraljevine Jugoslavije u Berlinu. U mladosti je pisao pesme („Ex ponto“, „Nemiri“, „Lirika“).

Prvu knjigu stihova u prozi „Ex Ponto“ Ivo Andrić je objavio 1918. godine u Zagrebu, a zbirku „Nemiri“ štampao je u Beogradu 1920. godine. Njegove lirske pesme koje za života nisu sabrane u knjigu objavljene su posthumno, 1976. godine u Beogradu, pod nazivom „Šta sanjam i šta mi se događa“.

Dela: romani „Na Drini ćuprija“, „Travnička hronika“, „Gospođica“, „Prokleta avlija“, „Omer-paša Latas“ (nedovršen), zbirke pripovedaka „Nemirna godina“, „Žeđ“, „Jelena, žena koje nema“, „Znakovi“, „Deca“, „Kuća na osami“, putopisi i skice „Staze, lica, predeli“, meditativna proza „Znakovi pored puta“, „Eseji, kritike, članci I i II“, „Sveske“.

Pripovedač snažne imaginacije, izuzetan poznavalac Bosne, odlikovao se vanrednom čistotom jezika i stilom, prefinjenim psihološkim analizama.

Njegova rodna kuća je danas otvorena kao muzej – Memorijalni muzej – kuća Ive Andrića.

Njegova ruka pisala je ono što joj je diktirao njegov um i tako su nastali neki od najlepših citata o životu, prijateljstvu i ljubavi. Među citatima koji se pamte su oni zabeleženi u knjizi „Znakovi pored puta„, koja je omiljeno štivo mnogim generacijama.

1. Mladost je srećno doba u kome čovek počne da veruje u sebe, a još nije prestao da veruje drugima.

2. Onaj koji ne iznosi nežni cvet svoje duše na vetrove iskušenja, pa makar ga i celog spasio i preneo do kraja, tome je kao da ga nikad nije ni imao.

3. Rana koja se krije, sporo i teško zarasta.

4. Lepša duša dublje jeca.

5. Što ne boli to nije život, što ne prolazi – to nije sreća.

6. Svi pravi životi su lepi i teški.

7. Svi smo mi mrtvi, samo se redom sahranjujemo.

8. Toliko je bilo u životu stvari kojih smo se plašili. A nije trebalo. Trebalo je živeti.

9. Bolest je sirotinjska sudbina, ali i bogataška kazna.

Izvor : B92/Tanjug

Foto: Prachaya Roekdeethaweesab/Shutterstock

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *