NAJTRAŽENIJE REČI NA INTERNETU U 2023.

U svetu preplavljenom manipulacijom slikama i dezinformacijama, engleska reč „authentic” bila je najtraženija 2023. godine u SAD u najpoznatijem rečniku Merijam-Vebster (Merriam-Webster), objavila je ova izdavačka kuća.

Reč „authentic“, koja sugeriše da su Amerikanci zabrinuti zbog veštačke inteligencije, identiteta ili društvenih mreža, bila je najtraženija u internet rečniku, navodi Merijam-Vebster u saopštenju.

Često se tražila i reč „krunisanje“.

Ta izdavačka kuća, čije su referentne knjige uglavnom rečnici, navodi da su medijske ultraslavne ličnosti poput pevačice-fenomena Tejlor Svift ove godine insistirale na važnosti autentičnosti. Neizostavni magnat Ilon Mask pozvao je lidere i donosioce odluka da se izraze „na autentičan način“ na društvenim mrežama.

Reč autentičan je tako pobedila reč „deepfake“ po broju onlajn-konsultacija. Deepfake je reč koja označava sofisticiranu tehnologiju za manipulaciju audio-vizuelnim sadržajem. Među finalistima se našla i reč krunisanje, koja se u rečniku najčešće tražila u maju, kada je britanski prestolonaslednik krunisan i postao kralj Čarls III.

Izvor : B92

Foto: Shutterstock/Iryna Rasko

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *