OBELEŽENO 210 GODINA SLUŽBENIH GLASILA U REPUBLICI SRBIJI

Službeni glasnik upriličio predstavu „Od dobošara do klika“

U atrijumu Rektorata Univerziteta u Beogradu, Službeni glasnik je danas obeleženo 210 godina postojanja službenih glasila u Republici Srbiji. Prošlo je tačno toliko godina od kada je Dimitrije Davidović 1813. sa svojim imenjakom Dimitrijem Frušićem, u Beču pokrenuo prvi srpski list Novine serbske.

JP Službeni glasnik kao ovlašćeni izdavač službenih glasila, baštini tradiciju publikovanja istih koju je Davidović započeo pre nešto više od dva veka. Prisutnima su se obratili direktor Glasnika Mladen Šarčević i akademik SANU Aleksandar Kostić.

„Službeni glasnik pokriva izdavanje knjiga, o kojima drugi izdavači moraju da razmisle. Upravo je na Glasniku to da čini i da ubuduće konstantno raste kao institucija. Zbog toga imamo planove da budemo u mogućnosti da podržimo mlade književnike, projekat digitalizacije Novina serbskih, izdavanje kvalitetnih atlasa i kapitalnih izdanja, da prevedemo naše značajne književnike na svetske jezike, sprovedemo izdavanje nacionalnih udžbenika“, izjavio je direktor Službenog glasnika Mladen Šarčević.

Ovom prilikom, Službeni glasnik je za prisutne upriličio i odigravanje predstave pod nazivom „Od dobošara do klika“, koja je kao ideju vodilju imala da prikaže evoluciju forme i sadržine službenih glasila. Scenario za predstavu je napisao izvršni direktor u Sektoru za izdavanje knjiga i urednik u JP Službeni glasnik Petar Arbutina. Sam naslov predstave aludira na činjenicu da su u inicijalnoj fazi pružanja informacija od značaja javnosti, posredovali dobošari koji su glasno obznanjivali odluke što lokalnih knezova, tako i onih koje su stizale iz prestonica dvaju carstava koje su Srbi nastanjivali, Beča i Istanbula.

Drugi deo naslova predstave se oslanja na današnju situaciju, u kojoj građani jednim „klikom“ kroz pravno-informacioni sistem, koji obezbeđuje Službeni glasnik, na brz i efikasan način mogu doći do neophodnih informacija.

„Ime pozorišnog performansa koji smo videli se odlično nastavlja na ono što želim da kažem ovim povodom. U našoj javnosti je donekle nepoznato da je Službeni glasnik još pre deset godina pokrenuo jedan od najobimnijih i najznačajnijih projekata u proteklih nekoliko decenija. Reč je o digitalizaciji svih srpskih službenih novina od 1813. do 2012. godine, uključujući i Novine serbske. Svi brojevi koji su se pojavili između 1813. i 1858. godine su daktilografski prekucani u celosti, uz skeniranje svake strane. Prilagođavanje je izvršeno na način da je uz pomoć aplikacije moguće uneti bilo koju srpsku reč i pretražiti sve tekstove koje sadrže tu reč u o svom slavenosrpskom obliku. Taj projekat je nažalost vrlo grubo prekinut, međutim sada imamo priliku da ga nastavimo kroz saradnju sa gospodinom Šarčevićem, a značaj toga je neprikosnoven jer se stvaraju mogućnosti za pisanje sveobuhvatnog slavenosrpskog-srpskog rečnika“, izjavio je akademik Kostić.

Nakon završetka predstave, Mladen Šarčević je saradnicima Službenog glasnika iz prosvete i resornih ministarstava uručio zahvalnice za dugogodišnju saradnju u nadi da će se ona ostvarivati i ubuduće.

Izvor : B92

Foto: Promo

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *