OLEG POHANOVSKI U BEOGRADU

Kanadski violinista ruskog porekla Oleg Pohanovski jedan od najboljih violinista današnjice nastupiće 4. juna u beogradskom Gvarnerijusu, najavili su organizatori.

Umetnik, kojeg kritičari često porede s Paganinijem, dobitnik zlatne medalje na prestižnom Međunarodnom takmičenju Grand Maestro, nastupiće uz klavirsku saradnju Natalije Mladenović, a na programu koncerta su virtuozna dela Šopena, Glijera, Baha, Štrausa, Griga, Irene Poldovski, Goldmarka, Ravela i Antonija Bacinija.

Održao je više od 2000 koncerata kao solista i kamerni muzičar, ovenčan je brojnim nagradama, priznanjima i pohvalama kritike.

Kritičari ga često porede s legendarnim Paganinijem, hvaleći njegovo izvođenje kao „briljantno“, „fenomenalno“, „izvanredno“.

Pohanovski je i pijanista, aranžer i muzički pedagog.

Tokom svoje impresivne karijere aranžirao je više od 200 komada za različite instrumente, uključujući violinu i klavir.

Izuzetna posvećenost instrumentu i izvanredna tehnika sviranja donele su mu glavne nagrade na deset prestižnih međunarodnih violinskih takmičenja, poput Premio Paganini u Đenovi, Pablo Sarasate u Pamploni i Sheveningen u Holandiji.

Pohanovski je član klavirskog trija Borealis, sa violončelistkinjom Minom Rouz Čang i pijanistkinjom Džudit Keler Sibert.

Takođe, veoma je angažovan i kao pedagog i trenutno je profesor violine na Univerzitetu Manitoba (Vinipeg, Kanada).

Duboko divljenje prema muzičkim velikanima Jaši Hajfecu, Jozefu Hofmanu, Arturu Rubinštajnu, Nejtanu Milštajnu, Fricu Krajsleru i drugima, prepoznaje se u njegovom emotivnom, strastvenom stilu sviranja.

Izvor : Tanjug

Foto: Gvarnerijus promo

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *