ONI SU BILI ORIGINALNA POSTAVKA BOLJEG ŽIVOTA

Serija „Bolji život“ Siniše Pavića obeležila je brojne generacije, replike se i danas citiraju, a gledaoci mogu da uživaju u seriji na Kurir televiziji svakog radnog dana u 10.00.

Bolji život
FOTO: PROMO

Iako je prošlo više od tri decenije kada su se u srca publike zauvek uselili Popadići, na čelu sa Gigom Moravcem, serija i danas budi interesovanje kod publike.

Siniša Pavić o „Boljem životu“

A ništa nije interesantnije od tajni, koje isplivavaju godinama kasnije. O seriji, kao delu svoje životne priče je govorio, njen kreator, Siniša Pavić za Kurir.

Ispovest, Moja životna priča, Životna priča, Siniša Pavić
FOTO: MARINA LOPIČIĆ, PRIVATNA ARHIVA, PRINTSCREEN

Sa „Boljim životom“ sve se promenilo. Ta serija bila je prekretnica i u mom radu i u načinu na koji je do tada radila televizija. Jedan novinar je na kraju napisao: „‘Bolji život’ je izmenio vizuru TV gledalaca.“ A na početku bio je samo novi urednik Vojkan Milenković, ambiciozan do te mere da je iziritirao sve na televiziji, i oko nje. Pozvao me je, stao pred mene mirno u svojoj kancelariji, rekao da je kao student gledao „Diplomce“ i da želi da napišem seriju od 52 epizode.

„Ti to možeš“, rekla mi je i Ljilja. A njen otac, koji je u Mauthauzenu proveo tri godine, rekao je: „Čovek i ne zna šta sve može da izdrži i za šta je sve sposoban.“

Siniša Pavić
FOTO: VLADA SPORČIĆ

On se malo našalio, ali meni, otkad radim na televiziji, nije bilo teže. Tri meseca se emitovao „Bolji život“ a da niko nije napisao jednu dobru reč. Onih loših, pa i groznih, bilo je mnogo. Uglavnom se raspravljalo o moja 52 honorara. Koliko ću zaraditi, pa puta 52. Koliko ću raditi i kako, o tome ništa. Nekoliko najamnika treniralo je svoju nepismenost na „Boljem životu“.

Nikad nisam pročitao toliko loših želja upućenih meni i onome što radim. Neko se veoma potrudio da sruši preambicioznog Vojkana Milenkovića, preko Gradskog komiteta i nekoliko novinara, napadajući megalomanski projekat u koji se kao u rupu bez dna baca novac, iako ni scenario nije dovršen. Čak se i on pokolebao i posle devete epizode sazvao sastanak redakcije, na kome sam čuo bojažljiv predlog da se serija skrati i završi na 20 epizoda.

Siniša Pavić
FOTO: MARINA LOPIČIĆ

Izvesno vreme pre toga perforirao mi je čir na duodenumu. Izdržao sam to na nogama, ali nisam smeo da se nerviram. Napustio sam sastanak, a izlazeći, rekao sam: „Kroz tri nedelje videćemo se u sasvim drugačijem raspoloženju.“ Posle četrnaeste epizode pojavio se prvi pohvalan tekst u novinama, sa potpisom Mirjane Golumbovske. Napisano je, ukratko: „Ljudi, pa ovo je odlično.“

A posle petnaeste vratio se Neša Ristić, tada direktor televizije, iz Velikog Laola i saopštio: „Večeram ja u hotelu i odjednom ostanem sam u sali, nestanu i kelneri. Svi otišli u salon sa televizorom, da gledaju ‘Bolji život’.“ Posle šesnaeste epizode isti ljudi koji su mi predlagali da seriju završimo doveli su u „Košutnjak“ trubače i pevače a glavni inicijator puča u redakciji igrao je na stolu.

„Bolji život“ je postao i ostao pojam – rekao je Pavić za Kurir.

Bolji život
FOTO: PRINTSCREEN/INSTAGRAM/ FILMSKIALMANAH

Muke sa glumačkom ekipom

Glumačku postavu predvodila su dobro poznata imena naše kinematografije, u ulozi glavnog junaka, Dragiše Popadića, glave porodice Popadić, jeste Marko Nikolić. Njegovu suprugu Emiliju glumi Svetlana Bojković, starijeg sina Sašu Boris Komnenić, mlađeg Bobu Dragan Bjelogrlić, a kćerku Violetu Lidija Vukićević.

Ipak, zanimljivo je da nisu svi bili prvi izbor za te uloge. Kako je Pavić jednom prilikom otkrio u planu su bila druga imena. Jednu od glavnih uloga trebalo je da tumači i slavni Žarko Laušević, ali splet okolnosti to nije dozvolio.

Žarko Laušević
FOTO: KURIR TV

 Želeo sam da Žarko igra Aleksandra Popadića, međutim, termini snimanja serije poklapali su se s njegovim obavezama, a nije mogao da postigne da radi na više projekata. Lauš je tada imao 27 godina i bio je idealan za ulogu advokata i najstarijeg deteta u porodici. Kada je odbio ulogu, morali smo u kratkom roku da mu pronađemo zamenu. Komnenić je izabran kao najbolje rešenje. Kasnije se ispostavilo da je baš ta uloga obeležila njegovu karijeru – istakao je Pavić.

Žarko nije bio jedini

Pored njega, uloga Emilije Popadić prvobitno je bila namenjena Veri Čukić, koja je takođe bila sprečena da učestvuje, a svi su sa oduševljenjem bili kada je Svetlana Bojković prihvatila rolu.

Vera Čukić
FOTO: PRINTSCREEN

Takođe, lik Violete Popadić prvobitno je ponuđen Eni Begović, ali je na kraju ovu rolu maestralno odigrala Lidija Vukićević.

Lepa Brena
FOTO: ATA IMAGES

Uloga fatalne pevačice Nine Andrejević prvo je bila ponuđena Lepoj Breni, koja je ulogu odbila jer je tumačila sličan lik u filmovima „Hajde da se volimo“ i „Tesna koža“. Ovu ulogu dobila je Snežana Savić.

Giga Moravac je samo jedan

Bolji život
FOTO: PRINTSCREEN/INSTAGRAM/ FILMSKIALMANAH

Zanimljivo je da je jedina uloga sa kojom nisu imali problema bila ona koju je odigrao čuveni Marko Nikolić.

– Oko uloge Dragiše Popadića Gige nije bilo dileme, odmah smo znali da će njega igrati Marko Nikolić – rekao je Pavić jednm prilikom.

Izvor : Kurir.rs/I.M.

Foto: Ustupljene fotografije

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *