OVAJ NAŠ MANASTIR PREDSTAVLJA NAJVEĆU GALERIJU NA SVETU IZ SREDNJEG VEKA

Pod strmim obroncima Prokletija, uz Dečansku Bistricu, u mestu skrovitom i šumovitom, nalazi se manastir koji je osnovao kralj Stefan Dečanski – manastir DečaniReč je o potpuno autentičnoj građevini iz 14. veka, izgrađenoj za osam godina, koja je završena 1335. godine, čudom sačuvana – spoj zapadne i istočne umetnosti, romano-gotičke spolja i srpsko-vizantijske iznutra.

Visoki Dečani
FOTO: SHUTTERSTOCK

Otac Petar iz manastira objašnajva da crkva spolja podseća na italijanske katedrale sa oko 150 skulptura u potkrovnom vencu.

– Manastir je građen od dve vrste kamena. Ljubičasti je breča, mermer iz brda sa zapadne strane manastira, a oker je oneks odnosno poludragi kamen iz Pećke banje, mesta između Peći i Istoka. Kralj je birao najbolji materijal kao što je i izabrao najlepše mesto za gradnju manastira, a tako je i navedeno na osnivačkoj povelji manastira – rekao je on.

Stefan dečanski
FOTO: PRINTSCREEN YOUTUBE

Naime, prva sačuvana osnivačka povelja je iz 1330. godine, a kako otac Petar dodaje, iznad vrata, na ulasku u brod crkve, sačuvan je i zapis o desetogodišnjem oslikavanju manastira.

– Ukupno u Dečanskoj crkvi ima 4.000 kvadratnih metara sačuvanih srednjovekovnih fresaka, što je najveća galerija u svetu iz srednjeg veka. Nekoliko hiljada likova vidimo na zidu Dečanske crkve. To je još uvek najveći broj u besprekornom stanju, kao da su slikane juče. Koristili su najskuplje materijale – kaže on.

U crkvenoj kupoli visokoj 18 metara nalaze se remek dela srednjovekovnog slikarstva. U samom ikonostasu nalazi se jedinstvena, Bogorodica dečanska, ikona umiljenja, iz 14. veka, dok je u donjem delu crkve, freska Isusa Hrista sa mačem.

Visoki Dečani, manastir Visoki Dečani
FOTO: PROFIMEDIA

– Naravno, vrlo simbolična predstava Hrista. Pored njegovog desnog ramena piše objašnjenje „Ovaj mač je usjecatelj greha“, dakle duhovni mač reči Božije koji seče ljudske grehe – objašnjava otac Petar.

I jedini srednjovekovni horos u bogoslužbenoj upotrebi, kraljevski i igumanov tron, duborezani ikonostasi, najveća riznica Srpske pravoslavne crkve, krase Visoke Dečane. Posebno blago su mošti Svetog Stefana Dečanskog, koje se čuvaju u kamenom kivotu.

Izvor : Kurir.rs/Euronews Serbia

Foto: Profimedia

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *