PREDMETI SA TITANIKA NA AUKCIJI

Meni restorana za putnike prve klase, ćebence sa palube, džepni sat i još oko sto predmeta sa Titanika će se 11. novembra ove godine naći na aukciji.

Neki od njih su pripadali tragično nastradalim putnicima, neki su se očuvali zahvaljujući tome što su njihovi vlasnici evakuisani, a jedan predstavlja jedinstveni artefakt nikada ranije viđen.

Neverovatno očuvani predmeti sa Titanika, stari više od jednog veka, sredinom ovog meseca će se naći na aukciji. Među njima su i meni iz restorana koji je bio namenjen putnicima prve klase, ćebe koje su koristili putnici kako bi se zaštitili od naleta vetra tokom boravka na palubi, kao i sat koji je pripadao jednom od putnika iz druge klase.

Zahvaljujući melodrami Džejmsa Kamerona većina nas je imala priliku da makar delimično stekne utisak o tome kako je izgledalo putovanje Titanikom, kruzerom koji je ostavio trag u istoriji i odneo živote više od 1.500 ljudi. Videli smo kako je teklo ukrcavanje na brod, ko su bili putnici, kako se veselilo i jelo. Čuli smo čak i priču iz prve ruke.

https://x.com/invitinghistory/status/1714744536260391077?s=20

Sada se, na aukciji kuće Henri Oldridž end son našao i originalni meni, verovatno jedini koji je ikada i postojao, a koji je bio namenjen restoranu prve klase u kome su obedovali najimućniji putnici. Vidno oštećen nakon dodira sa ledenom vodom Altantika, ali i dalje u odličnom stanju, meni prikazuje jela koja su se tog 11. aprila 1912. godine servirala u restoranu: ostrige, teleći kotlet „ala viktorija“, juneći sirloin, losos, pačetina – samo su deo izuzetno bogate trpeze restorana.

Meni je dimenzija 6,25 sa 4,25 inča, ima reljefnu crvenu zastavu vajt star lajn, a prvobitno su na njemu bila ugravirana i pozlaćena slova OSNC (Oušn stimšip navigejšen kompani) odmah pored logotipa R. M. C. Titanik, koja su nažalost nakon više od jednog veka izbledela. Papirni artefakt je pronađen u foto-albumu iz 1960-ih godina, a pripadao je jednom od najvećih kolekcionara predmeta sa Titanika.
Na aukciji je i ćebe i sat jednog od putnika

Osim menija, za koji se pretpostavlja da će biti prodat za najmanje 60.000 funti, na aukciji će se naći još stotinak predmeta sa ovog kruzera – neki od njih su pronađeni kod samih žrtava katastrofe, dok su neki zajedno sa preživelima napustili brod u čamcima za spasavanje.

https://www.instagram.com/p/CzRSSClKSt0/?utm_source=ig_embed&ig_rid=d041167c-8595-4c44-b127-3e080cda41da

Jedan od predmeta koji će se naći „ispod čekića“ je i ćebence koje su putnici koristili tokom boravka na palubi. Karirano ćebe sa istaknutim logotipom u uglu, sačuvao je jedan od preživelih putnika Titanika, a očekuje se da će njegova cena dostići između sedamdeset i sto hiljada funti.

Posebnu pažnju kolekcionara privukao je i džepni sat čiji vlasnik nažalost nije preživeo katastrofu. Sinaj Kantor, kome je pripadao sat, zajedno sa suprugom Mirijam na Titanik se ukrcao u Sautemptonu, ne sluteći da će to biti njegovo poslednje putovanje u životu, a samo nekoliko dana kasnije dogodila se tragedija. Mirijam je preživela jer je bila evakuisana sa broda sa ostalim ženama i decom, dok se Sinaj utopio u ledenom Atlantiku. Nakon što je telo putnika izvučeno iz vode, sat je restauriran punih sedam dana, a sada se očekuje da će biti prodat za 50.000 do 80.000 funti.

https://x.com/invitinghistory/status/1714824089775272394?s=20

Izvor : B92/RT.RS

Foto: Profimedia

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *