ŠEKSPIR IZBAČEN IZ ŠKOLSKE LITERATURE ZBOG DEČJE PORNOGRAFIJE

Ovih dana u Americi je glavna vest da su pojedina dela Vilijama Šekspira izbačena iz školske literature. Nastavnici na Floridi odlučili su da koriste samo određene delove iz njegovih dela, izbacujući sav sadržaj koji se smatra suprotnim sa novim zakonima.

Učenici u okrugu Hilsboro će i dalje učiti odlomke iz Šekspirovih klasika, kao što su „Hamlet“ i „Romeo i Julija„, ali ako žele da pročitaju ceo tekst moraće to da urade van školskih časova.

Šta se dešava?

Prema Tampa Bay Times-u, školski zvaničnici više ne predaju sadržaje iz brojnih knjiga i spisa usred novih uputstava koja su rezultat revidiranih standarda širom Floride.

Zakon o roditeljskim pravima u obrazovanju, koji je potpisao guverner Floride Ron DeSantis, zabranjuje školskom okrugu da podstiče diskusiju u učionici o seksualnoj orijentaciji ili rodnom identitetu u osnovnim razredima ili u određenim slučajevima.

Kršenje zakona može dovesti do toga da školskom okrugu bude naloženo da plati „odštetu, kao i advokatske i sudske troškove“.

Veza Romea i Julije problematična

https://www.instagram.com/p/CRXKt5nDg4K/?utm_source=ig_embed&ig_rid=892cdd3a-e9c1-4d0c-8207-2526a23a3ddf

Džozef Kul, profesor književnosti u srednjoj školi Gejter, rekao je da je ova odluka imala svoju cenu.

– U Šekspirovim delima postoje neki bezobrazluci, jer je to ono što je prodavalo knjige u njegovo vreme. Mislim da nam se ostatak nacije, ne, ne ceo svet nam smeje. Izbaciti Šekspira u celini zato što veza između Romea i Julije nekako eksploatiše maloletne osobe je jednostavno apsurdno.

Profesorka Šekspirovih studija na Kraljevskom koledžu u Londonu, dr Sonja Masai, rekla je za Newsweek da cenzura Šekspirovih dela nisu novine i da su se dešavale i pre, piše Newsweek.

– Mogu da razumem da odlomci i skraćeni tekstovi mogu biti praktičniji za mlađu decu, ali od srednje škole važno je čitati tekst i to polako i hronološki jer su drame pažljivo konstruisane. Čitanje samo određenih delova može iskriviti percepciju teksta i podstaći drugačije tumačenje od onoga koje bi bilo da ste delo pročitali u celosti – kaže Sonja i dodaje:

– Važno je da budemo svesniji i da temama kao što su rod, rasa i nacionalnost pristupamo s pažnjom, jer možete reći nešto što je prilično štetno, ali to sečenje tekstova, ograničava slobodu nastavnika da podučavaju prošlost. Ako zaboravimo pošlost gubimo put.

Izvor : Kurir.rs

Foto : PROFIMEDIA, EDOUARD JEAN CONRAD (AFTER) HAMMAN / BRIDGEMAN IMAGES / PROFIMEDIA, Kirsty O’Connor / PA Images / Profimedia

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *