SNIMAĆE SE FILM O MAJORU HELENI

Filmski centar Srbije objavio je pre dva dana rezultate konkursa u nekoliko kategorija, a podršku za čak tri svoja projekta dobio je Srđan Dragojević.

Srđan Dragojević
FOTO: SAŠA UROŠEV

Reditelj je već ranije najavio da priprema filmove po pričama Lane Bastašić i Rumene Bužarovske, a novost je da piše scenario o životu majora Helene radnog naslova „Major i Helena“. Autor kultnih filmova „Lepa sela lepo gore“, „Mi nismo anđeli“, „Rane“ i „Parada“ pre priče o Heleni Vuković snimaće ostvarenje za decu „Mlečni zubi“ i za odrasle „Osmi mart“.

Momir Milošević
FOTO: DAMIR DERVIŠAGIĆ

Za igrane projekte podržani su Srđa Anđelić, Momir Milošević i Mladen Đorđević za filmove „Poslednji pirati“, „Sapun“ i „Ljubavna soba“.

Slaviša Pavlović
FOTO: TAMARA TRAJKOVIĆ

Najzanimljivije je bilo na konkursu za razvoj scenarija, gde je podršku dobilo čak deset ideja. Pored priče o Heleni izdvaja se i „Raport zaboravljenog heroja“ Slaviše Pavlovića. Književnik i novinar je za junaka svog filma izabrao Momčila Gavrića, najmlađeg podoficira u Prvom svetskom ratu. On je u bitku krenuo kao osmogodišnjak, nakon što su mu austrougarski vojnici pogubili celu porodicu. Gavrić je rođen u Trbušnici kod Loznice, odakle je i krenuo u rat.

Igor Đorđević
FOTO: ATA IMAGES

Zanimljive su i priče „Turski ambasador“ Darka Lungulova, kao i film „Dugi život kratke cevi“ glumca Igor Đorđevića. Na konkursu FCS podržana su četiri filma za decu i mlade. 

Izvor : Kurir.rs

Foto: Filip Plavčić

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *