ŠTA ZNAČI IME NAJSLAVNIJEG MORNARA ?

Lik mornara Popaja postoji od 1919. godine i jedan je od omiljenih među svim generacijama. Sam crtani lik stvorio je Elzi Krisler Sigar 1919. godine za reklamne potrebe jedne fabrike spanaća, a deset godina kasnije, 1929. godine, lik mornara Popaja je uveden u strip. On je odmah stekao veliku popularnost, a Popaj je postao zvezda zahvaljujući braći Flajšer koji su napravili crtani film.

Mnogi, međutim, ne znaju pravo značenje imena ovog crtanog junaka, mornara sa velikim mišićima koji obožava da puši lulu i jede spanać.

Ime Popaj je pre svega žargonski izraz za mornara, međutim, u ovom slučaju je u pitanju i igra reči. Naime, „pop eye“ na engleskom jeziku, značilo bi povređeno oko – što mornar Popaj i ima, sudeći po povezu koji nosi.

Ono što je takođe zanimljivo jeste da je Popaj trebalo da bude sporedan, jednokratni lik u stripu, ali je zbog velikog uspeha dobio veću zastupljenost i mesto glavnog lika.

Veliki Robert Altman je snimio i film Popaj, u kom je glavnog junaka tumačio Robin Vilijams, međutim, taj film se uzima kao primer najneuspešnijeg u karijeri i reditelja i glumca.

Izvor : B92

Foto : Shutterstock/enchanted_fairy

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *