U NARODNOJ BIBLIOTECI U KRAGUJEVCU PREDSTAVLJEN ROMAN MILANA PECE NIKOLIĆA „TAMNAVSKA DEPRESIJA“

U Narodnoj biblioteci „ Vuk Karadžić“ u Kragujevcu predstavljen je roman Milana Pece Nikolića – Tamnavska depresija.

Reč je o izdanju koje je objavila biblioteka „Vlada Aksentijević“ iz Obrenovca.

Nikolić je oživeo rodni grad i vreme dok nije krenuo put televizijske, filmske i pedagoške karijere.

Peca Nikolić je ko- autor scenarija za filmove „ Variola vera“ i „Tajvanska kanasta“, potpisao je veliki broj televizijskih emisija svih žanrova, diplomirao je režiju na Fakultetu dramskih umetnosti početkom osamdesetih godina.

Kragujevačka čitalačka publika uvedena je u ne tako dalek Obrenovac, i ne tako davno vreme koje Milan Peca Nikolić oživljava poput Felinija, obuhvatajući razne gradske likove ali i sopstvenu ispovest.

„Prijatelji koji odlaze,grubost sveta,tupost okoline, nove šuplje reči, besmislene procedure, nemoć znanja, kraj čovečnosti,odsustvo saosećajnosti, arogancija novobogataša, trijumf ružnog i osećaj živog blata u koje se tone i moralno i materijalno.

I dalje se trudim,ne nedostaje mi snage, a ni ideja, ali ispilio se vremenom vulgaran svet za koji mi nedostaje ključ, čak i kada bih mogao da ga prihvatim.

Lupam izudaranim krilima,kao ptica koja je greškom upala u tesan svetlarnik, pa ošamućena, ne nalazeći izlaz, srlja sve niže…“

U zlatno doba televizije Milan Peca Nikolić režirao je brojne umetničke, zabavne, obrazovne programe koje je gledala cela nacija.

Pored neprolaznih emisija koje se danas vide u „Trezoru“, radio je i na prepoznatljivom vizuelnom identitetu Televizije Beograd.

Na pitanje kako obogatiti umetnički program danas, Nikolić ima jasnu poruku.

Obrenovačka biblioteka „Vlada Aksentijević“ ima poslednjih deset godina skromnu izdavačku produkciju, ali se trudi da objavljuje knjige za čitaoce svih generacija.

Narodna biblioteka „ Vuk Karadžić“ u kontinuitetu predstavlja ne samo književne stvaraoce, već i one poput Pece Nikolića koji dolazi iz sedme umetnosti.

Reditelj, scenarista, pisac, Milan Peca Nikolić ranije je objavio roman – Kulturan svet i knjigu poezije – Bermude na palme.

Na promocji „Tamnavske depresije” u Narodnoj biblioteci u Kragujevcu učestvovali su: Ivana Janošević, Aleksandar Maksim Popović, urednici izdanja i autor Milan Peca Nikolić, a moderator večeri bio je Miloš Milojević.

Izvor: Radio televizija Kragujevac, Slađana Obradović Čukarić

Foto: Radio televizija Kragujevac

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *