U SRBIJU STIŽE VIŠE OD 20 AUTORA I LIČNOSTI IZ SVETA KULTURE

Francuski institut i Ambasada Francuske najavili su danas manifestaciju „Ušće – Francuska u Srbiji“, koja se održava od 4. oktobra do 15. decembra u Beogradu.

Kruna će biti programi na Beogradskom sajmu knjiga od 21. do 29. oktobra, kad će na svom štandu doneti u Srbiju duh Pariza.

Pjer Košar
FOTO: ATA IMAGES

– Beograd će biti mesto susreta sa više od 20 francuskih autora i ličnosti iz sveta kulture. Sajam knjiga je prilika da se još više ojačaju kulturne veze Srbije i Francuske, dok će „Ušće“ („Confluences“) ponuditi različite programe na više mesta, iz oblasti književnosti, stripa, pozorišta i filma – poručio je francuski ambasador Pjer Košar.

Manifestacija će obuhvatiti specijalna vođenja kroz stalnu postavku Narodnog muzeja u Beogradu, pozorišne predstave francuskih autora u Beogradu, gostovanje francuskih umetnika na Beogradskom džez festivalu, filmski i dokumentarni program na RTS, predavanje i izložbu u Narodnoj biblioteci Srbije…

Pjer Košar
FOTO: ATA IMAGES

Direktor Francuskog instituta u Srbiji Stanislas Pjere istakao je da je učešće Francuske na Sajmu knjiga prilika da se prikažu sva ostvarenja francuske književnosti u različitim žanrovima i da će prisustvovati velika delegacija francuskih pisaca.

Pjer Košar
FOTO: ATA IMAGES

U Narodnom muzeju Srbije danas će biti organizovano stručno vođenje Dragane Kovačević kroz francusku umetnost u stalnoj postavci s početkom od 18 sati, a prisustvovaće ambasador Košar.

– Francuska umetnost najzastupljenija je u stranoj kolekciji muzeja, čuvamo 960 dela nastalih između 16. i 20. veka – rekla je Bojana Borić Brešković.

Pjer Košar
FOTO: ATA IMAGES

U muzeju će 12. oktobra biti organizovano vođenje na temu „Stari francuski majstori između Rima i Pariza“, 19. oktobra „Tragom francuskih veza iz zaostavštine Rastka Petrovića“, 2. novembra „Šarl Bodler među slikarima“, 16. novembra „Dela umetnika pariske škole iz kolekcije Rastka Petrovića“ i 23. novembra „Renoar, slikar bezbrižnog trenutka“.

Direktor Narodnog pozorišta Svetislav Goncić najavio je bogat pozorišni program.

– Srbija i Francuska dele kulturološki prostor, a još od Dositeja Obradovića jasno je koliko je uticaj Francuske bio velik. Srbija je evropsku kulturu upoznala preko Francuske, i to prvenstveno preko književnosti i dramskih pisaca – poručio je Goncić.

Više o programu na sajtu Francuskog instituta u Srbiji.

Izvor : Kurir.rs

FOTO: ANĐELA PETROVSKI

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *