USPEH SRPSKIH STUDENATA

Predstavnici Srbije trijumfovali su na prestižnom festivalu Kvadrijenal u Pragu, gde su osvojili dve nagrade: za najmaštovitiji koncept studentske izložbe i aktiviranje zajednice, izložbama „Moonshine piano“ Miodraga Kuča i „Daydreaming“ Aleksandra Pešterac.

Potpredsednica Vlade i ministarka kulture Maja Gojković čestitala je predstavnicima Srbije nagrade osvojene na Kvadrijenalu 2023.

– Upućujem najsrdačnije čestitke predstavnicima Srbije povodom dva izuzetno značajna priznanja. Ona su pokazatelj zapažene uloge naših umetnika i naših ustanova kulture na svetskoj kulturnoj mapi. Verujem da će ova priznanja biti snažan podsticaj za nove uspehe u godinama koje dolaze – istakla je Gojkovićeva.

Prema navodima žirija, nacionalna postavka Srbije „Moonshine piano“, nepretenciozno otvorena, stimulišuća i istovremeno istraživačka, predstavlja prostor fokusiran na promenu narativa i društvenih okidača. Studentska izložba Srbije „Sanjarenje“ (Daydreaming) trijumfovala je kao najimaginativniji koncept, uz obrazloženje žirija da prostori i situacije koje su izabrali studenti postaju prevodioci snova. Kako su istakli: „Srpski studenti stvorili su beskonačne i retke mogućnosti transformacije kolektivnim projektom koji se može kontinuirano kretati napred i pretvarati u u druge konfiguracije.“

Nastup Srbije na Praškom kvadrijenalu scenskog dizajna i scenskog prostora 2023. organizovao je Muzej primenjene umetnosti uz podršku Ministarstva kulture. Komesarke nastupa i kustoskinje bile su Biljana Jotić i Tatjana Dadić Dinulović.

Izvor : Kurir.rs

Foto : Nemanja Knežević

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *