10 GODINA OD VELIKIH MAJSKIH POPLAVA

Navršava se deset godina od velikih poplava koje su zahvatile Srbiju 2014. godine 

Simbol stradanja postao je Obrenovac.

Gotovo 90 odsto opštine bilo je potopljeno, stradalo je 17 ljudi, a više od 25.000 bilo je evakuisano iz njihovih domova.

U poplavama koje su 2014. godine pogodile Srbiju između 13. i 27 maja, poginulo je 57 ljudi, prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), a bilo je ugroženo 1,6 miliona ljudi širom Srbije, o čemu je BBC pisao.

U Srbiji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini je tokom te godine u poplavama uništeno 100.000 domova i više od 200 škola, a za tri dana je pala prosečna tromesečna količina padavina.

Kako izgleda rad dok voda nadire u grad?

Dva dana pre nego što je voda prodrla u srce Obrenovca, na njegovom obodu, u mestima Barička reka, Konatice, Draževac i Poljane počele su da se izlivaju reke Tamnava i Kolubara.

Članovi vatrogasne jedinice pozvani su na dužnost 13. maja ujutru i poslati su u Baričku reku, gde su proveli celu noć, a sutradan su evakuisali stanovnike preostala tri sela.

Marko Roljević i njegove kolege u šali ova dva dana nazivaju „generalnom probom“ za naredne dane, kada je voda potopila veći deo Obrenovca.

„Niko od nas nije verovao tada šta će biti, niti nas je upozorio bilo ko, ali je onda krenulo ono najgore i Obrenovac se našao pod vodom“, priseća se vođa vatrogasno – spasilačkog odeljenja u Vatrogasno-spasilačkoj jedinici.

„Nas 30 imalo je jedan čamac, pa smo se snalazili sa civilnim čamcima, veze u gradu su popucale, pa ‘piši na papirić, daš kolegi adresu, idi vadi ovoga ili onoga'“, prepričava Roljević.

Spasioci iz Obrenovca tokom majskih poplava
Potpis ispod fotografije,Marko Roljević (levo sa crvenim šlemom) i njegove kolege iz vatrogasne jedinice radili su neprekidno tokom prvih nekoliko dana majskih poplava, a nekoliko fotografija iz tog perioda danas krasi zidove Vatrogasnog doma

Ulice kojima su do juče hodali ili vozili, postale su neprepoznatljive.

„Jedva smo nekako po uličnim svetlima zaključivali gde je put, uz mnogo problema smo prolazili čamcima, jer je voda gurala kontejnere, automobile, pa se dešavalo da pocepamo gumeni čamac“, prepričava.

Radni zadatak za njega i kolege počeo je 13. maja, trajao je i više od 48 sati, a Marko je prvi put zaspao 15. maja uveče, posle više od dva dana u službi.

„Radiš više od 30 sati, pet puta se na tebi osuši mokra uniforma.

„Sećam se dobro scene kako jedan kolega u vodi do vrata izvlači ljude u čamcu i posle mi kaže da ne zna da pliva, rizikovao je život da spase njih“, govori 41-godišnji spasilac.

Potopljene kuće u Obrenovcu

Poput Roljevića, kući danima nije odlazio ni Miodrag Markulić, 59-godišnji komunalni inspektor, koji je u trenucima kada je voda prodirala u Obrenovac bio u zgradi opštinske uprave.

„Bio je radni dan, vrlo rano, oko pola šest, ulazili smo i budili ljude, a većina nije verovala da će biti velikih poplava“, seća se iskusni inspektor za BBC na srpskom.

Ubrzo je ušao u zgradu opštine, što je bio poslednji trenutak pre nego što je voda nadošla.

„Kroz par minuta nije bilo izlaska zbog vode, a ja narednih nekoliko dana nisam odlazio iz zgrade.

„Dokumente iz prizemlja smo prebacivali na prvi sprat i uspeli smo dosta toga da spasemo, a među tim papirima je i originalni ratni dnevnik Milunke Savić“, prepričava Markulić.

Foto : 470535_poplave-reutersmarko-djuricaobrenovac-8

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *