AFRIČKA KUGA SVINJA POJAVILA SE I U OPŠTINI OBRENOVAC

Afrička kuga svinja koja iz dana u dan sve više uzima maha pojavila se i u okolini Obrenovca.

Ova bolest je potvrđena u poljoprivrednom gazdinstvu u Urovcima. U ovom domaćinstvu obaviće se takozvano neškodljivo uklanjanje svih 77 svinja. Za afričku svinjsku kugu nema leka, kažu agroanalitičari, te se iz tog razloga stoka uništava, što je ogromna ekonomska šteta.

Tri kilometra oko ovog gazdinstva je krug zaraze, gde ne postoji mogućnost prometa i prodaje i to 40 dana. Potez od najmanje deset kilometara oko ovog domaćinstva smatra se ugroženim.

Do 07.08.2023. godine potvrđeno je 1.715 slučajeva afričke kuge svinja (AKS) kod domaćih svinja, od čega je 1.176 uginulih svinja na 1.343 gazdinstva na teritoriji 38 opština u 14 upravnih okruga (Pčinjski, Braničevski, Pomoravski, Podunavski, Moravički, Južnobanatski, Borski, Srednjebanatski, Zaječarski, Sremski, Šumadijski, Južnobački, Mačvanski i Grad Beograd), saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede.

Iako se u mesarama još uvek ne primećuje nestašica svinjskog mesa, brojke koje su zabrinjavajuće jer je afrička kuga svinja potvrđena u više od hiljadu gazdinstava u 32 opštine u Srbiji. Direktor uprave za veterinu Miloš Petrović kaže da bolest nije zajednička za ljude i za životinje. Bolesna životinja je nevesela, odbija hranu, ima visoku temperaturu, rekao je Nenad Budimović iz Privredne komore Srbije.

Izvor: lokalnenovine.rs

Foto: Rina

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *