ČLANOVI KUD „TENT“ OSVOJILI SPECIJALNU NAGRADU NA 24. INTERNACIONALNOM FESTIVALU KULTURE I UMETNOSTI U TURSKOJ

Kulturno umetničko društvo “ Termoelektrane Nikola Tesla“ iz Obrenovca predstavljalo je Srbiju na 24. Internacionalnom festivalu kulture i umetnosti koji je od 27. jula do 6. avgusta održan u Turskoj. Ova prestižna manifestacija okupila je ansamble iz različitih zemalja Balkana, pružajući im priliku da pokažu svoju umetnost i kulturu široj internacionalnoj publici.


Međunarodni festival kulture i umetnosti u Istanbulu Bujukčekmeče, koji je od Svetske asocijacije festivala osam puta nagrađen za „Najbolji svetski festival kulture i umetnosti“, otvorio je svoja vrata po 24. put. Ove godine, pod sloganom „Volite jedni druge, mir za sve“, festival je ugostio više od 1.500 ambasadora kulture i umetnosti iz 100 zemalja, specijalizovanih za stogodišnjicu Republike.


„Veliko nam je zadovoljstvo i zadovoljstvo da sa ambasadorima umetnosti 100 zemalja 2023. godine, kada naša Republika puni 100 godina, pozdravimo publiku, priredimo kulturnu gozbu i predstavimo kulturne aktivnosti na istorijskom mostu u Bujukčekmečeu. Želeo bih da se zahvalim 1550 ambasadora umetnosti i članova žirija koji su učestvovali na 24. Međunarodnom festivalu kulture i umetnosti u Istanbulu Buiukcekmece. Naša filozofija je filozofija Mustafe Kemala Ataturka, osnivača Republike. Mir u kući mir u svetu. Otuda je nastala glavna tema ovog festivala.” – izjavio je gradonačelnik Bujukčekmeče, Hasan Akgun.

Naši talentovani igrači i pevači KUD „TENT“ predstavili su autentične narodne igre, pesme i nošnje naše zemlje. Sa pažljivo izabranim repertoarom i stručnom pripremom, naši ansambli su doneti duh i energiju srpskog folklora na ovaj internacionalni festival i osvojili specijalnu nagradu žirija koja nosi ime „Suzi Benitez“.

Ova turneja pružila je našim mladim članovima priliku da se upoznaju sa drugim kulturama, da se druže sa mladim folklornim ansamblima iz drugih zemalja i da steknu neprocenjivo iskustvo i internacionalne kontakte.

-Nalazimo se u Bujukčekmeče u Istanbulu gde predstavljamo Srbiju i takmičimo se u kategorijama folklornog ansambla. Kulturno-umetničko društvo „Termoelektrane Nikola Tesla“ je ponosno što ima priliku da predstavlja Srbiju na ovako prestižnom festivalu koji je najveći I proglašen kao najprestižniji festival u Evropi. Verujemo da će naši ansambli ostaviti snažan utisak svojim izvođenjem i doprineti širenju međunarodne kulturne razmene. – poručuju iz KUD „TENT“.


Sve čestitke KUD „TENT“ na ovako lepim vestima i angažovanju sjajnih ljudi koji su doprineli predstavljanju naše zemlje i društva na najlepši mogući način.

Izvor: lokalnenovine.rs

Foto.KUD TENT

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *