CRKVA ROĐENJA PRESVETE BOGORODICE U ZVEČKOJ OBELEŽILA SLAVU

Srpska pravoslavna crkva danas obeležava praznik Rođenje presvete Bogorodice Marije, poznatiji u narodu kao Mala Gospojina, koji je u crkvenom kalendaru obeležen crvenim slovom.

Danas se slavi uspomena na dan kada je rođena Presveta Bogorodica Marija, u domu Joakima i Ane u Nazaretu. Smatra se veoma bitnim praznikom i za njega se vezuju brojna verovanja i običaji.

Joakim i Ana dugo nisu mogli da imaju dece, ali im je Bog uslišio molitve i pod stare dane im podario ćerku. Dali su joj ime Marija i zavetovali se da će ona služiti Gospodu.

Bogorodica Marija, plod molitava svojih roditelja, odvedena je u hram kada je imala tri godine, a sa 14 godina se vratila u Nazaret gde joj je, prema predanju, saopštena blagovest da će roditi Sina Božijeg.

Praznik Mala Gospojina proslavlja crkva Rođenja Presvete Bogorodice u Zvečkoj još od 1888. godine.

U prisustvu brojnih parohijana i predstavnika Gradske opštine Obrenovac služena je sveta liturgija u crkvi Rođenja presvete Bogorodice u Zvečkoj.

Protonamesnik Dejan Čotrić naglasio je da je praznik Mala Gospojina veliki praznik među hrišćanima.

– Veliki broj ljudi doći će da se pomoli majci Božijoj, da zamoli Boga za svako dobro i radost – naveo je Čotrić i dodao da u poslednje vreme veći broj vernika posećuje hram.

Izvor:lokalnenovine.rs

Foto:GO Obrenovac

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *