DEJAN STANIŠIĆ IZ BROVIĆA KANDIDAT ZA IZBOR „NAJDOMAĆIN SRBIJE 2023“

Dejan Stanišić iz Brovića jedan je od kandidata za ovogodišnji izbor za „Najdomaćin Srbije 2023“.

Projekat „Najdomaćin 2023“ podržan je od strane Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Privredne komore Srbije, a ima partnera u Blicu, koji će predstaviti finaliste kroz serijal tekstova i ukazati na važnost poljoprivrede u našoj zemlji.

Izbor za najbolje poljoprivrednike zemlje predstavlja priliku za domaćine da dobiju zasluženo priznanje i nagrade za svoj trud i rad. U ukupnom nagradnom fondu je čak 7.000.000 dinara, a glavna nagrada za „Najdomaćin Srbije“ iznosi 2.000.000 dinara! Pored toga, biće dodeljeno i 10 nagrada za pobednike u svakoj od pet kategorija, po 2 nagrade za najbolje poljoprivrednike u svakoj kategoriji, svaka u iznosu od 500.000 dinara. Ove kategorije obuhvataju stočarstvo, ratarstvo, voćarstvo, povrtarstvo i organsku proizvodnju.

Kako navodi izvor „Blica“, Dejan Stanišić sa majkom i ocem održava porodično gazdinstvo. Njegovo imanje prostire se na oko 16 hektara zemlje, a još 30 hektara koje obrađuje uzima u zakup. U svom posedu na prodaju imaju preko 30 grla krava i bikova i oko 30 svinja. Da je pomoć sa strane po nekad dobro došla, ne krije Dejan, i ističe da u ovom selu i dalje vlada običaj da se komšija komšiji nađe kad zatreba, te se tako uzajamno pomažu. Pa uprkos tome što i na svom imanju ima posla od jutra do mraka, Dejan nađe vremena da pomogne i na tuđoj njivi.

Na trpezi Stanišić služi se isključivo sve domaće. Svo voće i povrće bere se iz sopstvene bašte. Ove jeseni pekla se rakija, pravio se ajvar, džem i slatko od šljiva, a biće i koja tegla meda za sopstvene potrebe ali i za posluženje gostiju kad dođu.

Na selu nije lako i mora da se radi kaže Dejan, ali ističe da bi imao želju da i dalje širi svoje gazdinstvo kada bi se stvorili uslovi.

Ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković izjavila je danas da se na konkurs za izbor najboljeg domaćina Srbije „Najdomaćina 2023“ do danas prijavilo 50 učesnika, i pozvala sve zainteresovane da se prijave na konkurs do kraja meseca.

Izvor:Blic

Foto:Blic

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *