ĐEDOVIĆ HANDANOVIĆ OBIŠLA ZAVRŠNE RADOVE NA NAJVEĆEM EKOLOŠKOM PROJEKTU U EVROPI – POSTROJENJU ZA ODSUMPORAVANJE NA TENT A

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović obišla je danas završne radove na gradilištu postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova u termoelektrani Nikola Tesla A i najavila da će radovi biti završeni do kraja marta, kao i da se u aprilu očekuje poseta delegacije Japana, koja je bila uključena u finansiranje projekta.

„Emisija sumpor dioksida će se smanjiti za deset do petnaest puta, praškaste materije apsolutno u okviru onoga što je evropskim standardima i našim zakonima predviđeno i ovaj projekat ima izuzetan značaj za Obrenovac, za celu okolinu, naravno i za Beograd zbog bliskosti ovog objekta sa Beogradom.  Danas smo se uverili da će radovi na izgradnji postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova biti gotovi za nekoliko dana, kada će postrojenje ući u probni rad. Ovo je najveći ekološki projekat u Evropi i treći u svetu. Uloženo je oko 215 milona evra.“ – rekla je Đedović Handanović.

Ministarka je iskazala zadovoljstvo što su u realizaciji ovog projekta učestvovali domaći Instituti „Mihajlo Pupin“ i „Nikola Tesla“ koji su radili na softverima, elektronici i digitalizaciji rada ovog postrojenja.

„Ovakvim projektima donekle produžavamo ekološki vek termoelektrana, što je važno zbog proizvodnje bazne energije. Dok ne izgradimo dovoljno kapaciteta iz obnovljivih izvora energije, ili ne dođemo do neke druge bazne energije, moraćemo da se oslanjamo na kapacitete iz termoelektrana, naravno u skladu sa najvišim ekološkim standardima”, rekla je ministarka.

Ministarka je napomenula da će se sledeće godine završiti izgradnja postrojenja za odsumporavanje u termoelektrani Nikola Tesla B, koje će omogućiti smanjenje emisije sumpor-dioksida za oko 20 puta.

„Završetak postrojenja za odsumporavanje u TENT B će značiti da ćemo za više od 50 odsto proizvedene električne energije iz termoelektrana primenjivati najsavremenije ekološke mere i smanjiti negativne uticaje na životnu sredinu”, rekla je Đedović Handanović.

Predsednik Gradske opštine Obrenovac, Miloš Stanojević, zajedno sa ministarkom obišao je završne radove na postrojenju za odsumporavanje.

„Početak rada postrojenja za odsumporavanje na TENT A znači ostvarenje višedecenijskog sna Obrenovca o čistom vazduhu u našeg gradu. Sledeće godine postrojenje na TENT B biće spremno da bude pušteno u rad. Uz Magistriralu 3, ovo su najvažniji ekološki projekti za našu opštinu. Sa ministarkom Đedović Handanović, nakon obilaska TENT A, na sastanku u opštini razgovarali smo o budućim projektima bitnim za nastavak razvoja naše opštine.“ – rekao je Stanojević.

Izvor: lokalnenovine.rs

Foto: GO Obrenovac

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *